Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze expert legt het precieze verband tussen obesitas en het coronavirus uit

verband-tussen-obesitas-en-het-coronavirus.jpg

Zo’n tachtig procent van de coronapatiënten op de intensive care kampt met overgewicht, kwam eerder al naar buiten. Vooral voor mensen met obesitas brengt het coronavirus grote risico’s met zich mee. Hoe zit dat precies?

Eerdere studies legde een positief verband tussen overgewicht en de overlevingskans op de intensive care. Maar bij het coronavirus, ligt dat voor mensen met obesitas helemaal anders. Internist en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC legt aan het AD het verband tussen obesitas en het coronavirus uit. 

De grootste risicofactor 

Ouderen en mensen die kwetsbaar zijn door een ziekte, zijn het meest vatbaar voor het coronavirus. Toch zijn het vooral mensen met obesitas die op de intensive care belanden. Hoe komt dat? Volgens hoogleraar Liesbeth van Rossum is buikvet hierbij een belangrijke risicofactor.

Aan het AD legt zij uit dat in buikvet continu hormonen en ontstekingsstofjes worden aangemaakt. Hier reageert het immuunsysteem op. Doordat het immuunsysteem extra actief is, kan het minder goed op indringers in het lichaam reageren. Daardoor kan het coronavirus zich bij mensen met overgewicht of obesitas sneller in het lichaam verspreiden, waardoor zij hier ernstiger ziek van worden. 

Sneller vatbaar 

Naast dat extra buikvet het immuunsysteem aantast, drukt dit samen met een zware borstkas flink op het middenrif. Hierdoor kunnen de longen worden verdrukt, waardoor ademen moeizaam is. Zeker met het coronavirus krijgen de longen van mensen met obesitas het dus zwaar te verduren. Daarnaast hebben obesitaspatiënten vaak ook al andere klachten, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Daardoor zijn ze ook vatbaarder voor een infectie of bijvoorbeeld een longontsteking. Vandaar dat ook het coronavirus deze groep harder raakt. 

Lees ook: Waarom een corona-longontsteking ernstiger is dan een normale longontsteking

Minder witte bloedcellen

Ook bij gewone griep zijn mensen met obesitas vaak vatbaarder, maar bij het coronavirus verdwijnen ook nog eens veel witte bloedcellen uit het lichaam. Waardoor dat precies komt, is volgens Van Rossum nog niet duidelijk. Maar voor mensen met obesitas die dus al een verzwakt immuunsysteem hebben, is dit wel extra nadelig. Witte bloedcellen kunnen namelijk schadelijke stoffen en ziekteverwekkers herkennen en onschadelijk maken. Hoe meer je hiervan verliest, hoe groter de risico’s van het coronavirus. 

Hechting aan vetcellen 

In een Chinees onderzoek komt nog een andere theorie naar voren. Het coronavirus komt onze cellen binnen door zich aan eiwitten aan de buitenkant te hechten. Dit worden ook wel ACE2-recpetroren genoemd. Al eerder bleek dat deze eiwitten zich aan long- en darmcellen hechten, waardoor veel coronapatiënten niet alleen hoesten maar ook last hebben van diarree.

Maar volgens het Chinese onderzoek, lijken deze eiwitten zich ook aan vetcellen te hechten. Hoe meer vetweefsel, hoe meer het virus kan binnen dringen. Ook hier kan dus een verband tussen mensen met obesitas en de schadelijkheid van het coronavirus worden gelegd. Toch moet er voor deze theorie wel meer onderzoek worden gedaan, want hoe dit dan precies tot longschade kan leiden, is nog niet duidelijk. 

Lees ook
Zieker door coronavirus bij overgewicht, maar ga nu juist níet op streng dieet

M15

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd).

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant