Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Déze link bestaat er tussen slapen en het coronavirus

verband-slapen-en-coronavirus.jpg

Uit een nieuw onderzoek van het Amsterdamse ziekenhuis UMC blijkt dat coronapatiënten ’s nachts vaker wakker liggen dan andere longpatiënten op de afdeling. Dat blijkt niet alleen aan angsten, geluiden op de afdeling en benauwdheidsklachten door corona te liggen, maar het lijkt erop dat het virus mogelijk een rol speelt in het ontwikkelen van slaapstoornissen. Dít is er tot nu toe bekend over het verband tussen slapen en het coronavirus. 

Je zou niet alleen vatbaarder zijn voor een besmetting, maar een slaaptekort zou ook een ernstiger verloop van de ziekte kunnen veroorzaken. 

Het verband tussen slapen en het coronavirus

Aan het onderzoek van het Amsterdam UMC deden bijna 130 mensen mee, waarvan 79 coronapatiënten waren. Daaruit bleek dat coronapatiënten ’s nachts dus vaker wakker werden, dan de andere longpantiënten op dezelfde afdeling. Hoewel er nog verder onderzoek moet worden gedaan naar de rol van het coronavirus bij slecht slapen, lijkt het er wel op dat het virus en de reactie van het lichaam hierop kan leiden tot slaapstoornissen. 

Grotere risico op corona bij een slaaptekort

Daarnaast blijkt dat een slaaptekort een groot effect kan hebben op het krijgen van het coronavirus én dat je hier ernstiger ziek van kunt worden. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat mensen met een chronisch slaaptekort op de lange termijn hoger risico lopen op hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en dementie. Maar dit zou je dus ook vatbaarder maken voor infectieziektes, zoals het coronavirus. Ook zou je lichaam meer moeite hebben met het bestrijden van een infectie bij weinig slaap. Daardoor zouden mensen met een coronabesmetting én slaapproblemen ernstiger ziek kunnen worden.

Daarvoor hoef je overigens niet eens een chronisch of langdurig slaaptekort of slaapprobleem te hebben. Uit een studie uit 2019 bleek namelijk dat de T-cellen die binnendringende ziekteverwekkers bestrijden al na één nacht weinig slapen minder goed in staat waren om op virussen te reageren. 

Lees ook: Déze signalen wijzen erop dat je je slaaproutine moet veranderen

Vaker ziek 

Uit een eerder onderzoek uit 2015 met een gewoon verkoudheidsvirus bleek al dat de proefpersonen die minder dan zes uur hadden geslapen 4,5 keer zoveel kans hadden om symptomen van de verkoudheid te ontwikkelen, dan de proefpersonen die zeven uur of meer sliepen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit vooral met je afweersysteem te maken heeft, wat je lichaam helpt infecties te weren. Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan, lijkt het er wel op dat slaap het afweersysteem versterkt. Uit meerdere studies bleek ook al dat mensen met slaapstoornissen (minder dan 5-6 uur per nacht slapen) vaker last hebben van een verkoudheid, luchtwegaandoeningen en andere soortgelijke ziektes. Het is dus verstandig om bij slaapproblemen tijdig aan de bel te trekken.

Bron | RTL Nieuws, National Geographic
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant