Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van ontstekingen tot een chronische aandoening: dit is het verband tussen psoriasis en je darmen

verband-psoriasis-darmen.jpg

Zo’n 300.000 mensen in Nederland hebben last van de chronische huidaandoening psoriasis. Dat resulteert in dikke schilferende plakkaten op de huid die kunnen jeuken en in sommige gevallen ook pijn doen. Hoewel het om een huidziekte gaat, kan dit je ook iets verklappen hoe het er van binnen met je lichaam aan toe gaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met psoriasis ook een verhoogt risico hebben op chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn. We leggen je uit wat je over het verband tussen psoriasis en de gezondheid van je darmen moet weten. 

Lijkt je psoriasis steeds erger te worden? Dan is het tijd om je darmen eens onder de loep te nemen. 

Het verband tussen psoriasis en je darmen 

Psoriasis is een chronische huidziekte, waardoor je misschien niet meteen zou denken dat het een verband heeft met de binnenkant van je lichaam. Toch kan deze aandoening je een hoop vertellen over je gezondheid. Zo ook over je darmen. Psoriasis kan namelijk een aanwijzing zijn voor een van de onderstaande problemen: 

  • Je darmbacteriën zijn uit balans 
  • Je hebt een darmontsteking 
  • De bekleding van je darmen is beschadigd (schadelijke stoffen die je darmwand normaal tegenhoudt ‘lekken’ weg vanuit de darmholte in de bloedbaan)

Darmen gezond houden

Als een van de bovenstaande drie factoren de oorzaak is van je psoriasis, kan de huidaandoening sterk verminderen zodra je darmen weer gezond zijn. Om je darmen zelf zo gezond mogelijk te houden is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

  • Gezond eten (gevarieerd en vezelrijk) 
  • Stress vermijden
  • Voorzichtig zijn met medicatie (bijvoorbeeld antibiotica)
  • Oppassen voor toxines (giftige stoffen)
  • Regelmatige bewegen
  • Goed slapen

Als je last hebt van psoriasis en je klachten erger worden, neem dan contact op met de huisarts. Als het blijkt dat je darmen de boosdoener zijn, dan kan een darmtherapeut helpen om de gezondheid van je darmen aan te pakken. 

Lees ook: 5 veelgemaakte fouten die volgens specialisten darmklachten kunnen veroorzaken

Psoriasis verhoogt risico op chronische darmziekten

Naast een tijdelijke darmontsteking, beschadiging of een disbalans van je darmbacteriën kan er ook meer aan de hand zijn. Uit een groot Deens onderzoek uit 2018 onder 235.038 volwassenen met psoriasis bleek namelijk dat chronische darmziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn vaker bij hen voorkwamen in vergelijking met gezonde deelnemers. Vooral bij jonge vrouwen met psoriasis kwam de ziekte van Crohn vaker voor. Mannen met psoriasis hadden vaker colitis ulcerosa. 

Mildere psoriasis, ergere darmklachten 

Uit een eerder Nederlands onderzoek bleek ook al dat inflammatoire darmziekten (IBD), dus de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, ongeveer vier keer vaker voorkomen bij mensen met psoriasis. Hieruit bleek dat psoriasispatiënten met darmziekten vaak een mildere vorm van psoriasis hadden dan psoriasispatiënten zonder darmziekten. Wel bleek dat de symptomen van de ziekte van Crohn erger waren bij mensen met psoriasis, dan bij de groep Crohn-patiënten zonder deze huidaandoening. Als laatste bleek uit dit onderzoek dat patiënten met artritis psoriatica (de huidziekte in combinatie met ontstekingsreuma) vaker last hebben van chronische darmziekten, dan de deelnemers met alleen de huidaandoening. 

Bron | Huidarts, In Harmonie, Darmgezondheid.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant