Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is er een verband tussen verschillende bloedgroepen en de kans om het coronavirus te krijgen?

is-er-een-verband-tussen-verschillende-bloedgroepen-en-de-kans-op-het-virus.jpg

De afgelopen tijd heb je misschien al vaker onderzoeken voorbij zien komen die gingen over het verband tussen verschillende bloedgroepen en het coronavirus. Wordt iemand met bloedgroep A bij besmetting bijvoorbeeld zieker dan iemand met bloedgroep O?  Dit is daar tot nu toe over bekend.

Geldt straks voor iemand met bloedgroep AB en ander advies dan iemand met bloedgroep A+, of ligt dit iets ingewikkelder? 

Het verband tussen bloedgroepen en het coronavirus  

Verschillende bloedgroepen, die genetisch zijn bepaald hebben vaker, bijvoorbeeld bij bepaalde infecties, een bepaald verloop. Daardoor kan de vatbaarheid en de ernst van de klachten per bloedgroep verschillen. Zo ook bij het coronavirus. Dat zal niet altijd bij de een veel drastischer zijn dan bij de ander, maar er kan wel verschil in zitten. Dat legt viroloog Louis Kroes van het LUMC uit aan het RTL Nieuws.

Meer problemen bij bloedgroep A 

Al eerder werd er onderzoek gedaan naar het verband tussen bloedgroepen en het ziektebeeld, zo ook door Europese wetenschappers die keken naar de kans op ernstige longproblemen bij verschillende genetische kenmerken. Dit gebeurde in ziekenhuizen in Italië en Spanje. Daaruit bleek dat veel coronapatiënten die beademingsapparaten nodig hadden vaak overeenkomsten hadden bij het gen dat bepalend is voor de bloedgroep. Uit dit onderzoek bleek ook dat mensen met bloedgroep A+ vaker ernstige longproblemen hadden dan bijvoorbeeld bloedgroep O, waar die kans relatief veel kleiner was. Toch tonen onderzoeken van het Massachusetts General Hospital in Boston en het Columbia Presbyterian Hospital in New York juist aan dat er weinig verband te vinden is tussen het coronavirus en de verschillende bloedgroepen. Het onderzoek uit New York verklaarde zelfs dat mensen met bloedgroep A minder risico liepen om aan de beademing te moeten. 

Lees ook: Van levensbelang: dít is wat je moet weten over je bloedgroep

Bloedgroep O minder snel besmet 

Wat wel uit de twee Amerikaanse onderzoeken naar voren komt is dat mensen met bloedgroep O mogelijk minder snel besmet raken. Dat lijkt overeen te komen met het Europese onderzoek, waar mensen met bloedgroep O ook minder vaak longproblemen kregen. Toch is dit volgens viroloog Kroes niet voldoende om harde conclusies te trekken. Zo zijn de verschillen niet groot genoeg om iemand met bloedgroep O een ander advies te geven dan iemand met bloedgroep A. Daarvoor zal nog meer onderzoek moeten worden gedaan. 

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | RTL Nieuws, NU.nl
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant