Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

6 veranderingen in en rond je vagina naarmate je ouder wordt

vagina-museum-londen-margriet.jpg

Ouder worden komt met gebreken. Zeker zodra de menopauze is aangebroken. Wist je dat er ook in en rondom je vagina een hoop verandert?

Dit wordt alleen niet vaak besproken. Laten we het uit die taboesfeer halen. De volgende veranderingen daar beneden ga je namelijk vást merken als je ouder wordt.

1. Schaamhaar

Je schaamhaar is de meest zichtbare verandering. Dit wordt, net zoals het haar op je hoofd, namelijk óók grijs en dunner. Een groot pluspunt: het scheelt je scheren daar beneden.

2. Vulva

Als we het over de vulva hebben, worden de schaamlippen, clitoris, uitgang van de urinebuis en opening van de vagina bedoeld. Alle uitwendige delen van het vrouwelijk geslachtsorgaan, dus. Je vulva verandert zeker tot in je vijftigerjaren vrijwel niet. Maar daarna kan het weefsel bleker en gladder worden, de schaamlippen dunner en de vulva in z’n geheel aan volume verliezen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

3. Vagina

De overgang en menopauze kunnen gepaard gaan met vaginale atrofie. Door een verminderde productie van oestrogeen, kan de vaginawand dunner en de vagina droger worden. En dit kan flinke invloed op je seksleven hebben. Zo kan zowel de ingang als het kanaal van je vagina slinken. Ook raakt het makkelijker geïrriteerd, doordat het aan elasticiteit en vochtigheid verliest. Je kunt dan last krijgen van een brandend en jeukend gevoel, waardoor seks niet altijd meer een pretje is. Gelukkig is er glijmiddel en zijn er speciale vaginale gels die je op huisartsrecept kunt krijgen.

4. Plasbuis

Doordat de huid rond de plasbuis dunner wordt, is de kans op urineweginfecties en blaasontstekingen groter. Het slinkende weefsel vergroot de kans op bacteriële infecties, doordat het kwetsbaarder wordt. Heb je een terugkerende blaasontsteking? Dan zou dit zomaar de oorzaak kunnen zijn.

5. Libido

Al die gebreken vinden ook hun weerslag op jouw libido. Als seks pijn doet of oestrogeen niet bepaald door je lichaam giert, werkt je vagina voor je gevoel ook niet mee en heb je er misschien niet zo’n zin in. Het is wel belangrijk om seks te blijven hebben. Dat houdt alles soepel, waardoor je het ‘verouderingsproces’ van je vagina een beetje tegen kunt gaan. En bovendien is het natuurlijk ook goed voor je relatie.

6. Verzakking

Door een verzwakte bekkenbodem, kunnen je organen verzakken. Denk aan een blaas-, baarmoeder-, urinebuis- of vaginale verzakking. Dit hoeft geen pijn te doen, maar er kan wel een operatie nodig zijn om het weer op zijn plek te brengen. Om een verzakking te voorkomen, moet je je bekkenbodem trainen. Het liefst al na een eventuele bevalling en voor de rest van je leven. Daar zijn speciale oefeningen voor. Ook regelmatige orgasmes – lezen we mee, heren? – zijn een aanrader: dan span je je bekkenbodemspieren namelijk aan.

Of creëer dat orgasme gewoon zelf met deze clitorisstimulator, nu met 37% korting én gratis glijmiddel en cleaner in de Margriet Shop.  

Naar de huisarts of gynaecoloog

Iedereen wordt ouder. Ook wat je vagina betreft doe je daar vrijwel niks tegen. Maar heb je last van jeuk, pijn, vieze geurtjes, ongewone afscheiding of bloedingen? Maak dan altijd even een afspraak met je huisarts. Wellicht kan een onderzoekje bij de gynaecoloog dan ook geen kwaad.

Bron | Huffington Post, UMC Utrecht, Gynos, Thuisarts.nl
Beeld | iStock

Ook interessant