Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze veranderingen aan je tong kunnen volgens onderzoek wijzen op het coronavirus

tong-coronavirus.jpg

Hoesten, verkoudheid en koorts kennen we inmiddels wel als symptomen van het coronavirus, maar wist je al dat ook je tong tekenen kan vertonen? Volgens Spaanse onderzoekers heeft ruim één op de vier patiënten een ‘coronatong’.

Zwellingen, verkleuringen, bultjes en pijn op en aan de tong komen heel regelmatig voor.

Coronavirus en de tong

De link tussen het coronavirus en de tong hebben we nog niet vaak gelegd, maar volgens Spaanse onderzoekers bestaat deze wel degelijk. Ze deden eind vorig jaar een studie, waarbij ze 666 proefpersonen in het ziekenhuis onderzochten op opvallende coronaklachten. Daaruit bleek dat ruim één op de vier coronapatiënten duidelijke verschillen aan hun tong merkten. Zo was deze vaker opgezwollen, zaten er zweren en bultjes op of was de kleur (gedeeltelijk) veranderd. Een klein aantal van de patiënten had ook een brandend gevoel in hun mond.

Reuk- en smaakverlies

Deze symptomen komen vooral vaak voor bij mensen die ook hun smaak- en reukvermogen zijn verloren, concluderen de wetenschappers. Volgens de onderzoekers zou het vaker voor kunnen komen, maar worden mensen met milde symptomen niet gecontroleerd. Ook zouden ze graag verder onderzoek doen naar deze klachten bij ernstig zieke coronapatiënten, maar dat is in verband met de besmettelijkheid van het virus vaak lastig.

Lees ook:
Dit zegt de kleur en structuur van je tong over je gezondheid

Link tong en gezondheid

Dat het coronavirus ook invloed heeft op je tong, komt niet volledig uit het niets. Je tong kan namelijk heel wat zeggen over je gezondheid. Zo kan een witte tong wijzen op een verslechterde weerstand en is een paarse tong soms een teken van een longaandoening of tekort aan vitamine B2.

Handen en voeten

Naast de invloed van het coronavirus op de tong, zagen ze ook dat huiduitslag op handen en voeten regelmatig ontstond. Dit kwam bij ongeveer een op de tien patiënten in deze studie voor. Het is nog onduidelijk waarom ook de huid reageert op het coronavirus, maar dit zou te maken kunnen hebben met een overactieve reactie van het immuunsysteem.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Business Insider
Beeld | Getty Images

M06, margriet 06

Margriet 06 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom je nooit écht loskomt van je moeder, Marijke (60) kreeg een hersenbloeding, neem je medicijnen eens onder de loep, dít dieet past bij je en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant