Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom veertig uur werken niet zo gezond is

dit-is-waarom-veertig-uur-werken-niet-gezond-is-voor-je.jpg

Dag in dag uit op kantoor, het behoort een beetje tot de standaard. Toch is veertig uur per week werken eigenlijk niet zo gezond voor ons. 

Een veertigurige werkweek past schijnbaar niet bij ons ‘oerbrein’.

Werken, werken, werken 

Al van jongs af aan hebben we een bepaalde routine aangeleerd gekregen. Je gaat van de basisschool naar de middelbare school en daarna studeren. Ongeacht welk niveau je volgt word je eigenlijk klaargestoomd voor het werkveld. Als je eenmaal een diploma op zak hebt, is de kans groot dat je op zoek gaat naar die ene droombaan. En of je die nou binnenhaalt of niet, de kans is zeer aanwezig dat je een groot deel van je leven werkend zult doorbrengen. Ondanks dat we dit gewend zijn, is het volgens evolutionair psycholoog Mark van Vugt niet zo gezond om veertig uur per week te werken.

Oertijd

Dat ons leven eigenlijk in het teken van werk is komen te staan is iets redelijk nieuws. Volgens Van Vught lag tijdens de oertijd de focus op korte termijndoelen zoals wat je ging eten, waar je ging slapen of met wie je ging praten. Pas tijdens de landbouwrevolutie is die focus verschoven en zijn we ons leven gaan inrichten rondom werk. Voor die tijd was er eigenlijk geen sprake van bezit of sociale ongelijkheid, waardoor mensen geen competitiedrang voelden. Dat zijn dingen die door de komst van werk zijn ontstaan, namelijk sociale status-, macht- en inkomensverschillen. Eigenlijk is deze ontwikkeling vooral nadelig op het welzijn van de mens, stelt Van Vugt. 

Terug naar twintig uur per week

Volgens de evolutionair psycholoog zouden we terug moeten gaan naar de werknorm van jagers en verzamelaars. Die waren zo’n twintig uur per week bezig met ‘werken’, of in ieder geval dingen om te zorgen dat ze in leven bleven. De rest van de tijd was er ruimte om uit te rusten. Volgens Van Vugt zou dit ook beter zijn voor de hedendaagse mens. 

Lees ook: Dít gebeurt er met je lichaam als je niet blij bent met je werk

Eigen baas

Ook werken voor een baas is iets dat, als je teruggaat naar de oertijd, erg onnatuurlijk is voor de mens. Van Vugt stelt dat de oermens eigenlijk een soort zzp’er was. Mensen willen van nature autonoom zijn en uit onderzoek blijkt ook dat werken voor een baas de grootste spanningsfactor is voor veel werknemers. De oermens ‘werkte’ puur om een directe behoefte te bevredigen voor zichzelf.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Psychologie Magazine
Beeld | iStock

Ook interessant