Gezondheid

Deze veelgemaakte fouten maken je havermout een stuk minder gezond

deze-veelgemaakte-fouten-maken-je-havermout-een-stuk-minder-gezond.jpg

Een schaaltje havermout zit vol eiwitten, ijzer en vezels én werkt cholesterolverlagend. Niet zo verrassend dus dat het een staple is in een gezond dieet. Maar als je havermout op de verkeerde manier bereidt kan het ineens best een ongezond ontbijt worden.

Van te grote porties tot de verkeerde toppings: dit zijn de vijf meest gemaakte fouten tijdens het bereiden van een kommetje havermout.

1. Je eet een te grote portie

Natuurlijk wil je lekker vol zitten na het ontbijt, maar zélfs met havermout kun je het ook overdrijven. Een te grote portie van deze pap zal je niet alleen een grote hoeveelheid koolhydraten en calorieën opleveren, maar zorgt er ook voor dat je waarschijnlijk een enorme dip krijgt niet lang na je ontbijt. Één portie is ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout, dus probeer je ongeveer daaraan te houden als je geen enorm actieve ochtend op de planning hebt staan.

2. Je maakt het met volle melk

Maak jij je havermout altijd met melk? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen denken dat havermout met melk – het liefst volle melk – hun ontbijt romiger maakt. Maar als je dat doet in combinatie met bijvoorbeeld een topping van pindakaas en noten, heb je al snel een hoop vetten in je ontbijt zitten. Havermout kun je ook prima met water aanmaken, of met een ongezoete plantaardige melk. Die zijn over het algemeen een stuk lager in vetten en suikers dan volle koemelk. Wil je tóch graag melk? Vervang dan bijvoorbeeld de helft met water. Zo krijg je wel die melksmaak, maar is je havermout wat minder ongezond.

Lees ook: Waarom je vanaf nu wilt ontbijten met een kommetje havermout

3. Je gaat voor ongezonde toppings

Havermout zelf is hartstikke gezond, maar de toppings die we daarbij eten zijn dat niet altijd. Helaas: de goede stoffen van de havermout zorgen níet ineens dat een halve pot Nutella niet meer ongezond is. De meest gezonde keuze als topping is natuurlijk fruit, maar ook zaden en wat noten zijn goed voor je. Een extra toevoeging van kaneel of wat cacaopoeder kan het nóg lekkerder maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van havermout met appeltaartsmaak? Voeg dan wat appel, kaneel en rozijnen toe aan je bakje. Maar ook een banaan en wat walnoten is altijd een goede combinatie.

4. Óf krijgt een overdosis van het gezonde beleg

Een volle eetlepel pindakaas, vijf walnoten, wat amandelschaafsel: hoewel het allemaal niet ongezond ís, kan het je havermout wel een stuk calorierijker maken. Een gemiddelde, normale porie havermout telt zo’n 150 calorieën, en het wordt aangeraden om ook zo ongeveer die hoeveelheid aan beleg toe te voegen. Als je daarbij fruit, wat zaden en noten combineert heb je een gebalanceerd ontbijt.

5. Je voegt veel suikers toe

Eet je havermout omdat het zo gezond is, maar voeg je wél suiker toe om het lekkerder te maken? Of dat nou is in de vorm van agavesiroop, honing, kokosbloesemsuiker of gewoon simpel tafelsuiker: het maakt je havermout een stuk ongezonder. Suiker is suiker voor ons lichaam, in welke vorm dan ook. Ben je echt een zoetekauw en wil je dus graag gezoete havermout? Dan kun je het beste kiezen voor dadels of bijvoorbeeld een banaan. Daar zitten naast natuurlijke suikers ook vezels en kalium in. Ook kun je vaak door andere smaakmakers – zoals kaneel of cacao – toe te voegen een andere smaak krijgen zónder suikers.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Women’s Health
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant