Veelbelovende TIL-therapie wordt vanuit basisverzekering vergoed Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Veelbelovende TIL-therapie wordt binnenkort vanuit basisverzekering vergoed

Welke behandelingen vergoed worden vanuit de basiszorgverzekering, is elk jaar anders. Per januari 2023 verdwijnt vitamine D bijvoorbeeld uit de basisverzekering, maar komt er een behandeling voor uitgezaaide huidkanker bij in dit pakket. Vanaf 15 januari wordt TIL-therapie namelijk voor een grotere groep mensen met melanoom vergoed.

TIL-therapie is een vorm van immuuntherapie. Deze behandelmethode wordt al langere tijd onderzocht en geeft goede resultaten. Immuuntherapie is een verzamelnaam voor verschillende behandelingen die zich richten op het tegengaan van kanker. Hierbij focust de therapie zich niet op de tumor, maar op het activeren van het eigen immuunsysteem. Naast TIL-therapie zijn er grofweg nog drie andere soorten immuuntherapie.

TIL-therapie

TIL-therapie wordt op dit moment nog niet breed toegepast, maar bij een klein aantal patiënten die een vergevorderd of uitgezaaid melanoom of een niet kleincellig longcarcinoom hebben. Het gaat om een experimentele therapie die gedaan wordt in het kader van een klinische studie. Maar wat houdt TIL-therapie precies in? Bij deze vorm van immuuntherapie worden T-cellen (afweercellen) uit de tumor of uitzaaiing gehaald. In een laboratorium vermeerderen deze tot miljarden afweercellen, die vervolgens teruggegeven worden aan de patiënt. Deze grote hoeveelheid cellen kan vervolgens de tumor extra hard aanvallen.

Nadat de T-cellen uit de tumor gehaald zijn, krijgen patiënten een korte behandeling met chemotherapie. Hiermee wordt het lichaam voorbereid op de grote hoeveelheid afweercellen die gegeven gaan worden. De chemotherapie zorgt ervoor dat het immuunsysteem zwakker is, waardoor de nieuwe afweercellen beter hun werk kunnen doen. Deze nieuwe afweercellen worden vervolgens via een infuus teruggegeven aan de patiënt. Dit gebeurt in een eenmalige behandeling.

TIL-therapie is succesvol

Het onderzoek, dat onder andere door het Antoni van Leeuwenhoek uitgevoerd wordt, stemt hoopgevend: bij één op de vijf patiënten bij wie de methode toegepast werd, verdween het uitgezaaide melanoom. Bij de helft verdwenen of slonken de uitzaaiingen. Hoewel het nu om een relatief klein onderzoek met 84 patiënten gaat, noemen onderzoekers de uitslag wel veelbelovend: “Tien jaar geleden was melanoom zo dodelijk dat ik elk jaar een nieuwe patiëntenpopulatie zag. Nu zie ik sommige patiënten al tien jaar. Immuuntherapie heeft de behandeling van melanoom revolutionair veranderd,” aldus internist-oncoloog en onderzoeksleider John Haanen tegen NOS.

Maar, zegt Haanen, we zijn er nog lang niet. Ongeveer de helft van de mensen met een uitgezaaid melanoom overlijdt binnen vijf jaar nadat de diagnose gesteld is. “De TIL-studie laat wel zien dat de therapie met de eigen afweercellen een uiterst krachtige vorm van immuuntherapie is bij uitgezaaid melanoom, zelfs als andere immuuntherapie heeft gefaald.”

Vergoeding vanuit het basispakket

Eind december maakt het Zorginstituut bekend dat de TIL-therapie vanaf half januari vergoed wordt vanuit het basispakket. Volgens Haanen is dat een belangrijke stap. “Tot nu toe behandelden we mensen alleen in studieverband met TIL-therapie. Straks kunnen we deze behandeling aan meer patiënten aanbieden, en ook in andere ziekenhuizen.”

Bron | Antoni van Leeuwenhoek, Kanker.nl, NOS, EenVandaag

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden