null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Veelbelovende bloedtest voorspelt mogelijk terugkeer van borstkanker

Ook na genezing kan een borstkankerpatiënt na een bepaalde tijd nieuwe tumoren krijgen. Ook kunnen er door uitzaaiingen tumoren op andere plekken in het lichaam ontstaan. Hoe groot die kans is, is lastig te voorspellen.

Wetenschappers hebben nu echter een bloedtest ontwikkeld, die mogelijk aangeeft hoe groot het risico is dat de ziekte op een later moment terugkomt.

Terugkeer van borstkanker

Amerikaanse wetenschappers hebben onlangs een paper gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Science Translational Medicine. Ze spreken hierin over een nieuwe bloedtest die honderd keer nauwkeuriger zou zijn dan andere vergelijkbare bloedtesten die het DNA van kankercellen kunnen herkennen. Dergelijke testen zijn momenteel wel beschikbaar, maar ze zijn alleen betrouwbaar bij patiënten met een vergevorderde vorm van kanker. Door de nauwkeurigheid van de nieuwe test kunnen ziektes als borstkanker volgens de onderzoekers ook in een vroeg stadium worden ontdekt via een bloedtest.

Resterende kankercellen

Het onderzoeksteam, dat bestaat uit wetenschappers van de Arizona State University, de City of Hope, Mayo Clinic en het Cancer Research UK Cambridge Institute zijn enthousiast over de eerste resultaten. De wetenschappers baseren hun conclusies op een test met 33 vrouwen bij wie stadium 1, 2 en 3 borstkanker is ontdekt. Door de bloedwaarden te vergelijken met de normale cellen van de patiënt, waren ze in staat om de kankercellen te onderscheiden van de genetische afwijkingen voor resterende kankercellen (die zich later kunnen ontwikkelen tot nieuwe tumoren).

Belangrijke stap vooruit

"Dit is een belangrijke stap vooruit", zegt dr. Debu Tripathy, professor en voorzitter van de afdeling medische oncologie van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas. "Deze test kan helpen bij het identificeren van resterende borstkanker in een vroeg stadium die mogelijk niet detecteerbaar is met standaardscans."

Vervolgbehandeling

De onderzoekers stellen dat de bloedtest niet alleen gunstig is om een risico op herhaling van de ziekte te identificeren. Het zou ook een goed hulpmiddel kunnen zijn om de juiste behandeling te bepalen bij patiënten wiens tumoren net zijn verwijderd. "Als we echt met meer zekerheid zouden kunnen zeggen dat een patiënt geen resterende ziekte heeft, kunnen we het aantal onnodige en dure behandelingen drastisch verminderen", zegt Dorraya El-Ashry van de Amerikaanse Cancer Research Foundation. "Omgekeerd, als de patiënt nog steeds resterende kankercellen heeft, zouden we op basis van de resultaten van de bloedtest een betere, gepersonaliseerde behandeling kunnen kiezen."

Lees ook

Nieuw onderzoek: overgewicht verkleint overlevingskans kanker

Meer onderzoek

Volgens een van de onderzoekers, Muhammed Murtaza, duurt het nog wel even voor de test kan worden opgenomen op de oncologieafdeling in het ziekenhuis. Volgens hem zijn er eerst meerdere onderzoeken nodig die de werkzaamheid van de bloedtest verder kunnen uitwijzen. Momenteel loopt er daarom een onderzoek onder tweehonderd borstkankerpatiënten waarbij wordt gekeken welke niveaus van tumor-DNA in het bloed het vaakst tot herhaling van de ziekte leiden. Daarnaast wordt er gekeken of de test ook kan worden toegepast bij andere vormen van kanker.

Bron | Science Translational Medicine, TIME Magazine

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden