null Beeld

Veel vrouwen positief over bevalling

Veel vrouwen zijn positief over de bevalling van hun kind, ondanks de pijn en complicaties die (kunnen) optreden. Ruim acht op de tien vrouwen die thuis bevielen, vonden de bevalling zelfs meevallen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis en informatieplatform 24Baby.nl. Van de moeders die in het ziekenhuis bevielen, was een lager percentage (57 procent) positief. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.508 respondenten.

“Als je eigenlijk thuis wilde bevallen, maar alsnog naar het ziekenhuis moet, kan dat een tegenvaller zijn. En als iemand thuis is bevallen, is dat meestal een teken dat de bevalling ook daadwerkelijk goed is verlopen.” Verloskundige Marjolein Lansbergen-Mensink verklaart het verschil tussen de percentages van een ziekenhuisbevalling en een thuisbevalling door de verwachtingen die vrouwen van hun bevalling hebben aan RTL Nieuws.

Herinneringen aan pijn worden vager

Ondanks het feit dat de vrouwen in het onderzoek hun bevalling mee vonden vallen, ervoeren ze wel degelijk veel pijn. Ongeveer een kwart van de vrouwen die in het ziekenhuis bevielen, gaf het pijncijfer 8 voor hun bevalling. Ruim 20 procent beschreef de pijn die ze voelden met een 10.

Hoe komt het dat we na afloop toch vaak positiever zijn over de geboorte van ons kind dan verwacht? Volgens de verloskundige komt dat doordat de herinneringen aan de pijn vaak snel vager worden. “Het is niet bekend of dat door slaaptekort, hormonen of de roes komt, maar we horen het vaker. Ik denk dat de natuur dat zo heeft geregeld, zodat de eventuele herinnering aan pijn je er niet van weerhoudt om voor een tweede kind te gaan,” aldus Lansbergen-Mensink.

Bronnen | 24Baby.nl, RTL Nieuws

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden