null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Veel teken op honden en katten kunnen ons ziek maken

Een groot deel van de teken die op honden en katten zitten is besmet met ziekmakers die ook voor mensen schadelijk kunnen zijn. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Bayer TekenScanner die in april werd gelanceerd. 

In nog geen twee maanden na de lancering van de teken-app zijn er al 546 teken onderzocht. Met de Bayer TekenScanner kunnen mensen informatie over gevonden teken aanleveren en worden ze aangemoedigd om de parasieten op te sturen naar het Utrecht Centrum voor Teken-gebonden Ziekten (UCTD) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universteit Utrecht.

Veel teken besmet met bacterie die ziekte van Lyme kan veroorzaken

Uit deze eerste onderzoeksresultaten blijkt dat bijna zestig procent van alle onderzochte teken op honden, en veertig procent van alle teken op katten, is besmet met allerlei ziekteverwekkers. Een groot deel van de onderzochte teken (21% van de teken op katten, en 36% van die op honden) bevat ziekteverwekkers die schadelijk kunnen zijn voor mensen, waaronder de bacterie Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Teekafwerende producten

Volgens Bayer betekent dit dat de bestrijding van teken bij dieren ook mensen voor ziekte kan behoeden. Je kunt besmetting voorkomen door je hond of kat preventief te beschermen met teekafwerende producten. Er zijn verschillende manieren om je hond of kat te beschermen tegen vlooien, teken en ander ongedierte. De bekendste manier is door je dier te behandelen met pipetten, maar ook beschermende halsbanden zijn populair.

Teken: waar zitten ze?

Teken komen in heel Nederland voor. Ze zitten niet alleen in de bossen en het struikgewas, ook in de eigen tuin kun je ze tegenkomen. Deze vervelende parasiet is in staat ziekten over te dragen, waarvan de ziekte van Lyme de bekendste is. Geschat wordt dat er jaarlijks ruim een miljoen mensen door teken worden gebeten, waarvan dus ongeveer 200.000 mensen door een besmette teek. Hiervan krijgen circa 20.000 tot 30.000 mensen de ziekte van Lyme.

Teken-app

Wil je ook weten waar in Nederland teken zijn gesignaleerd? En of de teek, die je van je hond of kat hebt gehaald, mogelijk besmet is met een ziekte? Dan kun je gratis de Bayer TekenScanner op je smartphone downloaden.

Lees ook

Zo kan een verdachte tekenbeet er óók uitzien (behalve als een rode ring)

Laten teken zich uit bomen vallen?

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden