kankerbehandelingen korter Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Veel kankerbehandelingen sinds corona korter, maar even effectief

Sinds de coronapandemie zijn veel kankerbehandelingen, zoals bestralingen en immuuntherapie, verkort. Duizenden kankerpatiënten hoeven daardoor minder vaak naar het ziekenhuis.

Dat meldt het AD.

Veel kankerbehandelingen korter

Sinds coronatijd zijn een hoop kankerbehandelingen korter. In de eerste instantie wilden oncologen het aantal ziekenhuisbezoeken van kankerpatiënten beperken, om zo de kans op een coronabesmetting te verkleinen. Inmiddels zijn nog steeds veel trajecten ingekort. Dit werd alleen gedaan als het volgens wetenschappelijke studies veilig was. Zo werd bijvoorbeeld dezelfde dosis van medicatie gegeven, alleen een grotere hoeveelheid per keer. Ook hoeven bepaalde patiënten minder vaak immuuntherapie te ondergaan. “Van immuuntherapie wisten we dat het even effectief is om die één keer in de zes weken te geven”, vertelt Martijn Lolkema, hoofd Interne Oncologie bij het Erasmus MC. “Sommige artsen gaven die eerder liever één keer in de drie weken, omdat de patiënten in de eerste onderzoeken zo werden behandeld en ze daar dus aan gewend waren. Die persoonlijke opvattingen zijn tijdens corona opzijgeschoven.”

Patiëntvriendelijker

Ook de behandeltrajecten voor borstkanker en prostaatkanker zijn korter. Zo hoeven sommige vrouwen met borstkanker niet langer vijftien tot twintig keer radiotherapie te ondergaan, maar vijf keer. Bij mannen met een laag- en middelrisico prostaatkanker is het aantal bestralingen teruggeschroefd van 35 naar vijf. Dat geldt ook voor bepaalde patiënten met endeldarmkanker, die niet langer 25 keer, maar vijf keer bestraald moeten worden. “Dat is een stuk patiëntvriendelijker, want 5 weken lang elke dag naar het ziekenhuis is een flinke belasting en het blijkt even effectief.”

Niet bij iedereen mogelijk

Niet elke patiënt komt in aanmerking voor een verkorte behandeling. Bovendien zijn de aanpassingen niet in elk ziekenhuis mogelijk, bijvoorbeeld omdat hiervoor bepaalde apparatuur nodig is. Artsen kijken per patiënt wat de mogelijkheden zijn. Volgens de Borstkankervereniging is een kortere behandeling van borstkanker bijvoorbeeld niet mogelijk bij een reconstructie of bij patiënten die een bestraling van de lymfeklieren nodig hebben. Zij adviseren kankerpatiënten om de opties met hun arts te bespreken. Vooralsnog hebben de verkorte trajecten geen invloed op de wachtlijsten in ziekenhuizen, omdat ze daar nog steeds kampen met personeelstekort.

Bron | AD, NOS

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden