Dit wil je weten over aardbevingstress Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Veel Groningers met ‘aardbevingstress': dit wil je erover weten

Je hoort regelmatig over de schade die de aardbevingen in Groningen aan huizen en wegen veroorzaken, maar ook mentaal heeft het heel veel gevolgen. Ieder jaar sterven mogelijk zestien Groningers voortijdig, aan de gevolgen van aardbevingstress, zegt de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit wil je weten over aardbevingstress.

Stress door de aardbevingen

Aardbevingen, of de dreiging daarvan, kunnen enorm ingrijpend zijn in je dagelijks leven. Als je in een gebied woont waar deze vaak voorkomen, kunnen ze je gevoel van veiligheid en toekomstzekerheid flink beïnvloeden. En dat zorgt voor enorm veel stress bij veel mensen. Juist die ‘aardbevingstress’ kan grote gevolgen hebben, ontdekten wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zij deden onderzoek naar hoeveel mensen vroegtijdig overlijden hierdoor, op basis van onderzoek door de GGD naar hoe mensen hun eigen gezondheid ervaren, in combinatie met bestaande wetenschappelijke kennis over de gevolgen daarvan op langere termijn. Gemiddeld zouden de gevolgen van die aardbevingstress namelijk elk jaar, zestien inwoners van Groningen vroegtijdig het leven kosten. Dat is aanzienlijk meer dan uit eerdere onderzoeken bleek.

Fysieke en psychische klachten door aardbevingstress

Er zijn duizenden mensen die door aardbevingschade, of de dreiging daarvan, kampen met stress-gerelateerde gezondheidsklachten, schrijven de wetenschappers. Bij sommige mensen zorgt de aardbevingstress voor hevige fysieke en psychische klachten. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld een angststoornis of depressie, of hebben hartkloppingen, maagproblemen, slapeloosheid en chronische hoofdpijn door de stress. En dat brengt weer een flink aantal risico’s met zich mee, waaronder een licht verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, bijvoorbeeld door hart- en vaatziekten of door suïcide.

Professionele hulp bij aardbevingstress

Het leven met de dreiging van aardbevingen kan flink wat impact hebben. Wat een goede manier is om met spanningen te leven, is per persoon verschillend. Wat kan helpen, is om te bedenken hoe je met andere stressvolle situaties omgaat, bijvoorbeeld op je werk of in je thuissituatie. Ga je bewegen om je hoofd leeg te maken, praat je er met familie over of schrijf je je zorgen liever op? Voor iedereen is dit net anders. De manier waarop je anders met stress omgaat, kan ook bij aardbevingstress helpen.

Als je veel last hebt van stressklachten, dan kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken. Dat kan een flinke stap zijn, maar mentale problemen zijn niets om je voor te schamen en er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen. Een afspraak bij je huisarts kan je op weg helpen: hij of zij kan je dan doorsturen naar de praktijkondersteuner die geestelijke gezondheidszorg behandelt (POH-GGZ), een psycholoog of maatschappelijk werker.

Een aantal tekenen dat het echt tijd is om aan de bel te trekken bij je huisarts zijn:

  • Je merkt dat de (spanningen rondom de) aardbevingen ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen
  • Je kunt niet langer werken, voor je kinderen zorgen en/of het huishouden doen, terwijl je dat eerder wel deed
  • Steeds vaker gebruik je alcohol of drugs om te kunnen omgaan met aardbevingstress
  • Je hebt last van slaapproblemen of nachtmerries
  • Je beleeft nergens meer plezier aan
  • De stress rondom aardbevingen beïnvloedt je relaties met vrienden, familie en je partner

Denk je dat iemand in je omgeving veel last heeft van extreme stress door de aardbevingen? Dan kun je het beste een luisterend oor bieden en er met hem of haar over praten.

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand die kampt met suïcidale gedachten? Neem dan (anoniem) contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij zijn 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 0900 0113 of op 113.nl.

Bron | GGD Groningen, Lentis, NOS

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden