null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Veel adertjes bij je enkel? Dit kan het betekenen!

Naarmate we ouder worden, krijgen we steeds meer kleine (spat)adertjes op onze benen. Hoewel ontsierend, kunnen ze meestal geen kwaad. Maar als je veel kleine adertjes bij je enkel hebt, kan er meer aan de hand zijn, aldus de fleboloog.

'Berkentwijgjes' worden ze wel genoemd: de ontsierende, kleine vaatjes die we steeds vaker op onze benen aantreffen naarmate we ouder worden. Meestal zijn de spatadertjes onschuldig, weet Michael Mooij, fleboloog en 'spataderspecialist' bij Centrum Oosterwal in Alkmaar, Haarlem en Heerhugowaard. Maar er is één uitzondering: veel kleine adertjes bij je enkel kunnen namelijk wijzen op een lekkende, grote ader ergens anders in je benen.

Waarschuwende adertjes

Mooij: "Vanwege de zwaartekracht staan de laagst gelegen vaatjes onder de grootste druk. Dus aders op je enkels waarschuwen als eerste dat er meer aan de hand kan zijn. Als je daarnaast ook klachten hebt zoals vermoeide of pijnlijke benen, opgezette enkels, donkere vlekken of eczeem, is het verstandig om je huisarts te raadplegen."

Behandeling

Als er inderdaad een grote ader aan het lekken is, bestaan er verschillende methoden om die 'dicht te plakken'. Deze spatader-behandelingen worden veelal uitgevoerd in zelfstandige behandelcentra (ZBC). Dat zijn centra waar artsen zoals flebologen en dermatologen met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van spataderen.

Heb je verder geen klachten, maar wil je wel van die ontsierende adertjes af? Dit helpt tegen grote en kleine spataderen.

Bron | iStock (beeld)

Lees ook

Lagerugpijn? Pijnstillers helpen nauwelijks, dít wel!

Carpale-tunnelsyndroom: wat helpt tegen die tintelende, zere handen?

Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden