Gezondheid

Verkouden? Dit kun je doen tegen vastzittend slijm

verkouden-dit-kun-je-doen-tegen-vastzittend-slijm.jpg

Vastzittend slijm is een veelvoorkomend symptoom bij een verkoudheid. Het zorgt ervoor dat je de neiging hebt om veel te hoesten en je je benauwd gaat voelen in bed. Heel vervelend!

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit taaie slijm te verminderen.

Vastzittend slijm

Wanneer je het gevoel hebt dat er veel slijm vastzit in je keel, komt dit in de meeste gevallen doordat er te veel slijmvlies in je longen zit. Je keel, longen, neus en mond zijn van nature bedekt met een dun laagje slijmvlies, dat ervoor zorgt dat er geen schadelijke stoffen in je longen terecht komen. Via trilhaartjes komt het vuil dat op je longslijmvlies zit uit in je keel. Daar hoest je het doorgaans op en in de meeste gevallen slik je het daarna weg. Door een bepaalde infectie kan het gebeuren dat je slijmvlies te veel produceert. Het slijm stapelt zich op en wordt dik en plakkerig.

Veelvoorkomende oorzaken

De meest voorkomende infecties die taai slijm veroorzaken zijn verkoudheid, griep, keelontsteking en bijholteontsteking. Meestal gaan de klachten gepaard met veelvuldig hoesten en het gevoel van benauwdheid. Ook bepaalde gewoontes, zoals roken en het veelvuldig schrapen van je keel, kunnen zorgen voor taai slijm. Tot slot kunnen ook droge of koude lucht (bijvoorbeeld door airconditioning), luchtvervuiling en stoffige ruimtes zorgen voor vastzittend slijm.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tips bij vastzittend slijm

Wanneer je veel last hebt van vastzittend slijm is het belangrijk dat je alle ruimtes in huis goed ventileert. Dit helpt om extra prikkels te voorkomen. Daarnaast kun je het slijm proberen los te weken door regelmatig te stomen. Eventueel kun je hier capsules met eucalyptusolie aan toevoegen. Wanneer je in bed ligt, helpt het om een extra kussen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je hoger ligt, wat het ademhalen bij vastzittend slijm verbetert. Daarnaast is het belangrijk om zo normaal en goed mogelijk door te ademen als je geen pijn hebt. Zo houd je je longen schoon en hiermee neemt de kans op luchtweginfecties af.

Bron | DokterDokter
Beeld | iStock

Ook interessant