Vastzittend slijm in je keel? Dít kun je daartegen doen
Vastzittend slijm in je keel is een veelvoorkomend maar héél vervelend symptoom, dat vaak voorkomt bij een flinke verkoudheid. Het zorgt ervoor dat je de neiging hebt om veel te hoesten en je je benauwd gaat voelen in bed.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit taaie slijm te verminderen.
Vastzittend slijm in je keel
Het gevoel van vastzittend slijm in je keel wordt meestal veroorzaakt doordat er te veel slijm zit in je longen, luchtwegen of tussen je neus en keel in. Het is normaal dat er een laagje slijm op al die plekken zit, dat is heel gezond zelfs: het zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen in je longen terecht kunnen komen. Via trilhaartjes komt het vuil dat op je longslijmvlies zit uit in je keel. Daar hoest je het op en in de meeste gevallen slik je het daarna weg. In je maag worden die bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt, waarna ze via de ontlasting je lijf weer uitkomen. Maar soms kan het slijmvlies te veel van dat extra slijm produceren, wat zich opstapelt en dik, taai en plakkerig wordt. Dat geeft zorgt voor benauwdheid, hoesten en het bekende gevoel van vastzittend slijm in je keel.
Veelvoorkomende oorzaken
Meestal is een infectie de boosdoener bij vastzittend slijm in je keel. Denk bijvoorbeeld aan een verkoudheid, griep, keelontsteking en bijholteontsteking. De klachten gaan dan vaak gepaard met veelvuldig hoesten, een verstopte neus en het gevoel van benauwdheid.
Maar ook bepaalde gewoonten kunnen zorgen voor vastzittend slijm in je keel. Zo kan roken deze klachten veroorzaken, of het veelvuldig schrapen van je keel. Soms ontstaat de overproductie van slijm door maagzuur, dat terugstroomt naar je keel en daar voor irritatie zorgt. Ook allergieën, luchtvervuiling of stoffige ruimtes kunnen de boosdoener zijn. Heb je vooral in de zomer last van vastzittend slijm in je keel? Dan kan airconditioning voor jouw lijf de trigger zijn voor de productie van extra slijm.
Tips tegen vastzittend slijm in je keel
Gelukkig heeft vastzittend slijm in je keel meestal geen ernstige oorzaak en verdwijnt het ook vanzelf weer. Je kunt je lichaam wél een handje helpen, door deze tips op te volgen. Op die manier ben je (hopelijk) een stuk sneller van je vervelende klachten af.
- Zorg voor goede ventilatie in huis. Als je schone lucht inademt, voorkom je extra prikkels voor je longen, neus, luchtwegen en keel. Daardoor krijgt het slijmvlies wat meer rust, en maak je minder extra slijm aan.
- Ook roken is een enorme prikkel voor je slijmvliezen en kan zelfs de veroorzaker zijn van vastzittend slijm in je keel. Het is dus verstandig om te stoppen met roken.
- Stomen met heet water en eventueel eucalyptusolie kan helpen het slijm wat los te weken.
- Wanneer je in bed ligt, helpt het soms om een extra kussen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je hoger ligt, wat het ademhalen bij vastzittend slijm verbetert.
- Vermijd tijdelijk zuivelproducten zo veel mogelijk; die stimuleren namelijk slijmvorming en maken het slijm taaier en dikker. En dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten als je deze klachten al hebt.
Naar de huisarts
Meestal is vastzittend slijm in je keel niet ernstig en verdwijnt het vanzelf weer, maar soms kan het wel verstandig zijn om naar de dokter te gaan. Wanneer de klachten zeer ernstig zijn is dat altijd slim, maar ook in de volgende gevallen kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad:
- Wanneer de symptomen langer dan drie weken aanhouden
- Bij extreme benauwdheid
- Als je bloederig slijm hebt of bij het snuiten bloederig snot ziet
- Wanneer ademhalen pijnlijk is of zeer moeilijk gaat
- Als je meer dan drie dagen koorts hebt, of een extreem hoge temperatuur.
- Bij pijn op de borst
Bron | DokterDokter, Thuisarts