Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Uit onderzoek blijkt: ook vapen zonder nicotine tast hart en bloedvaten aan

ook-vapen-zonder-nicotine-tast-hart-en-bloedvaten-aan.jpg

Over vapen, het roken van e-sigaretten, wordt vaak gezegd dat het minder schadelijk is dan het roken van gewone sigaretten. Helaas wijst recent onderzoek anders uit.

Zelfs vapen zonder nicotine is schadelijk voor je hart en bloedvaten.

Vapen zonder nicotine

Een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania, gepubliceerd in Radiology, stelt dat de combinatie van hitte en de chemische stoffen die de e-sigaret een smaakje geven giftige deeltjes creëert die slecht zijn voor de gezondheid. Om het effect van vapen zonder nicotine op de bloedvaten te testen, maakten de onderzoekers MRI-scans van 31 mensen. Zij hebben nooit gewone sigaretten gerookt, maar gebruiken wel e-sigaretten zonder nicotine.

Zelfs één sessie schadelijk

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat zelfs één sessie vapen – wat neerkomt op zestien keer drie seconden inhaleren – al serieuze gevolgen heeft. Op de MRI-scan was te zien dat er 17,5 procent minder bloed door de dijslagader stroomde, en er werd zo’n 20 procent minder zuurstofrijk bloed door de aderen gepompt. De bloedvaten van de deelnemers waren ongeveer 34 procent vernauwd, waardoor er minder bloed door de vaten kon stromen.

Hartaanval of beroerte

Dat heeft tot gevolg dat minder bloed de lichaamsdelen bereikt en deze dus minder zuurstof krijgen. Het gevolg hiervan – als de zuurstof volledig wordt afgesneden – kan een hartaanval of beroerte zijn. De hoofdauteur van de studie, Alessandra Caporale, zegt tegen Daily Mail: “E-sigaretten worden in de markt gezet als onschadelijk en veel gebruikers zijn ervan overtuigd dat ze gewoon waterdamp inhaleren. Maar de chemische stoffen die de e-liquid haar smaakje geven en andere additieven in vloeibare vorm, kunnen als ze verhit worden heel schadelijk zijn. Voor de luchtwegen én de hart- en bloedvaten.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief  

‘Niet aan beginnen’

Een co-auteur van de studie raadt mensen dan ook stellig af om te beginnen met elektronisch roken. “De meeste mensen denken dat vooral nicotine schadelijk is, maar met deze studie hebben we aangetoond dat er ook gevaren zijn als er geen nicotine aanwezig is in de e-sigaretten.”

Bron | Het Laatste Nieuws, Daily Mail
Beeld | iStock


Meer lezen over gezond leven? Bestel dan de Margriet Gezond Leven special vol inspirerende interviews, uitgebreide reportages en praktische tips. Bestellen kan hier.

Ook interessant