Margriet logo
Vapen steeds populairder: dít is waarom het zo verslavend is Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vapen steeds populairder: dít is waarom het zo verslavend is

Vapen, het roken van elektrische sigaretten, is ontzettend populair in Nederland. De gekleurde elektrische sigaretten met bijzonder smaakjes lijken misschien een stuk onschuldiger dan de gewone sigaret, maar zijn dat meestal niet. Sterker nog: vapen is enorm verslavend.

Arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut vertelt tegen het NOS Radio 1 Journaal dat vooral kinderen extreem snel verslaafd kunnen raken aan vapen. In twee tot drie dagen, zelfs!

Vapen

Met de leuke kleurtjes, lekkere smaken en de makkelijke verkrijgbaarheid is de drempel om te beginnen met vapen voor veel mensen laag. En misschien lijkt het voor velen ook onschuldig: het ruikt minder sterk dan sigaretten, je hebt geen aansteker nodig en zo’n elektrische sigaret stop je zo weer in je broekzak na gebruik. Toch is het niet zo dat elektrische roker minder slecht voor je is dat de ‘ouderwetse’ sigaret.

Experts maken zich grote zorgen om hoeveel mensen vapen, zeker omdat ook veel jongeren de elektrische sigaret gebruiken. Zeker omdat er nog veel onduidelijk is over de stoffen die vrijkomen bij het roken met een vape. “In de damp van die e-sigaret kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen”, zegt Croes daarover. Hoewel er dus geen tabak in een e-sigaret zit, is vapen nog steeds erg ongezond én verslavend.

Vapen verslavend door nicotine

Net als bij het roken van sigaretten, is het bij de elektrische sigaret ook de nicotine die het zo verslavend maakt. “De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af”, zegt arts-epidemioloog Esther Croes in het NOS Radio 1 Journaal. En hoe jonger je begint, hoe sneller je verslaafd bent aan nicotine.

Waarom is nicotine verslavend?

Dat nicotine en dus vapen zo verslavend is, komt omdat je lichaam ontzettend snel kan wennen aan nicotine. Zeven seconden nadat je nicotine inhaleert, begint het al te werken. Nicotine geeft een ontspannen en opgewekt gevoel en kan je helpen concentreren. Dus als je lichaam eenmaal weet hoe het is om een hoger nicotinepeil in het bloed te hebben en dat positieve gevoel te krijgen, krijg je een onrustig en gespannen gevoel zonder dat stofje. En dat is zorgwekkend, want nicotine is enorm slecht voor je lichaam. Zo zorgt het voor een hogere bloeddruk en hartslag, kan het de bloedvaten vernauwen en op langere termijn zelfs beschadigingen aan je aderen en het hart veroorzaken. “In Nederland gaat elk halfuur iemand dood omdat die heeft gerookt”, zegt Croes.

Nicotine kan tijdens het roken van sigaretten soms voor een bittere smaak en een scherp gevoel in de keel zorgen, maar bij de e-sigaret is dat vaak minder aanwezig. Dat komt omdat er heel regelmatig nicotinezouten in de vapes zitten, die ervoor zorgen dat je gemakkelijker een grote hoeveelheid nicotine kunt inhaleren. En niet alleen dat: ze zijn ook nog aanzienlijk verslavender, waardoor je bij vapen nóg sneller afhankelijk wordt van nicotine.

Andere redenen waardoor vapen verslavend is

Maar nicotine is niet de enige reden dat vapen zo verslavend is, zeggen experts. Ook het gemak waarop de elektrische sigaretten veelvuldig te gebruiken zijn, speelt mee. Zo heb je met een pakje sigaretten vaak goed door hoeveel je op een dag gerookt hebt (en dus hoeveel nicotine je binnenkrijgt), terwijl je dat bij een e-sigaret niet altijd duidelijk merkt. Daarnaast heb je alleen die elektrische sigaret, meestal zo groot als een pen, nodig om te kunnen vapen. Geen pakje sigaretten, geen vuurtje, geen sterke lucht die in je kleding blijft hangen: het is allemaal een stuk simpeler dan gewoon roken. En daarom is vapen júist zo verslavend, ook voor jongeren.

Er wordt door de overheid gesproken over een verbod op zoete smaakjes van de elektrische sigaret, maar of en wanneer dit in zal gaan is nog onduidelijk.

Bron | NOS Radio 1 Journaal, Jellinek

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden