null Beeld

Vanaf nu kan iedereen zich laten testen op het coronavirus: zó werkt dat

Iedereen met klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, kan zich vanaf vandaag laten testen op het virus. Waar je eerder nog in een specifieke risico- of beroepsgroep moest vallen, komt nu iedereen in aanmerking voor zo’n onderzoek.

We zochten voor je uit hoe deze nieuwe testsituatie er precies uit ziet.

Afspraak maken voor coronatest

Als je last hebt van klachten die horen bij het coronavirus, zoals hoesten, verkoudheid, koorts of verlies van reuk en smaak, kom je vanaf 1 juni dus in aanmerking om je te laten testen. Als je deze symptomen hebt en graag een test wilt, bel je naar een speciaal (gratis) nummer van de GGD, waar je een afspraak kunt maken. Dat nummer is 0800 - 1202. Zij zorgen dat dat je binnen 24 uur kosteloos terecht kunt op een van de tachtig testlocaties van de GGD, die overal in Nederland zijn gemaakt. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig om een afspraak te maken.

Val je in één van de risicogroepen of heb je ernstige klachten en direct medische hulp nodig? Neem dan wel contact op met je huisarts of de spoedeisende hulp.

Testen voor coronavirus

Met een lang wattenstaafje neemt een medewerker van de GGD wat keel- of neusslijm af. Dat kan even pijnlijk of vervelend zijn, maar volgens de meeste mensen die getest zijn is het gelukkig snel weer over. Vervolgens wordt dat monster van jouw slijm naar een laboratorium gestuurd waar dit getest wordt op het coronavirus. Na de test moet je – net als iedereen met klachten – zo veel mogelijk binnenblijven, tot je de uitslag hebt. Deze ontvang je binnen 48 uur.

Lees ook

Twintig Nederlandse kinderen besmet met ernstige nieuwe ziekte

Positieve test

Is de uitslag van je test positief? Dan moet je twee weken in thuisisolatie, en begint de GGD met een bron- en contactonderzoek. Bij zo'n onderzoek gaan ze na met wie je contact gehad hebt, om zo de bron van de besmetting te achterhalen. Ook wordt er gekeken met wie je in nauw contact geweest bent, bijvoorbeeld collega’s of familieleden. Ook hen wordt gevraagd om twee weken in thuisisolatie te gaan, en gezondheidsklachten te rapporteren.

Krijg jij een negatieve uitslag uit de test, dan komen jouw klachten dus niet door het coronavirus en hoef je dus ook niet die twee weken in quarantaine.

Geen test voor antistoffen

Met deze test kun je niet ontdekken of je eerder het virus al hebt gehad. Als je al genezen bent van het coronavirus, zul je na het testen simpelweg een negatieve uitslag krijgen. Een bloedtest kan wel gebruikt worden om te kijken of er antistoffen in het bloed zitten, waaruit blijkt dat je het virus gehad hebt. Omdat er volgens het RIVM nog veel onduidelijkheid is over hoe betrouwbaar dit bloedonderzoek is, wordt het niet op grote schaal gedaan. Voel je je op dit moment prima maar heb je eerder wel coronaklachten gehad? Dan heeft het dus geen zin om een afspraak te maken voor deze nieuwe gratis test.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden