null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vanaf déze leeftijd daalt je nierfunctie (en 4 andere feitjes over dit orgaan)

Naast onze longen, hart en lever zijn ook onze nieren ontzettend belangrijk voor het behoud van een gezond lichaam. Toch spreken deze organen over het algemeen minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld het hart.

Wist je bijvoorbeeld dat schade aan dit orgaan soms meer impact heeft op het leven van de patiënt dan schade aan het hart? We zochten de meest opvallende feitjes voor je op.

Omzetten van vitamine D

Onze nieren zorgen voor een interne schoonmaakbeurt. De hoofdtaak van dit orgaan is namelijk om afvalstoffen uit het bloed te filteren. Deze afvalstoffen verlaten vervolgens via je urine het lichaam. Wat veel mensen echter niet weten is dat de nieren ook in staat zijn om vitamine D – afkomstig uit zonlicht en voeding – om te zetten in actieve vitamine D. Daarnaast zorgen ze voor een ideale vocht- en waterbalans en stimuleren ze de aanmaak van rode bloedcellen.

Invloed levensstijl op nierfunctie

Om je nieren gezond te houden is je levensstijl van levensbelang. Vooral een teveel aan zout eten is schadelijk voor je nieren. Maar ook overgewicht, roken, alcohol en weinig beweging kunnen op termijn voor nierschade zorgen. Alles wat je moet doen of laten om hart- en vaatziekten te voorkomen, geldt ook voor nierschade. Daarnaast kunnen ook andere ziektes, ten gevolge van een slechte levensstijl, zoals een hoge bloeddruk en diabetes, tot nierfalen lijden.

Verminderde werking door ouderdom

Niet alleen onze levensstijl, ook onze leeftijd speelt een belangrijke rol in de mate waarop onze nieren functioneren. Zo daalt je nierfunctie vanaf het 40ste levensjaar met zo’n 0,4 procent. Als je rond de 60 jaar bent, is je nierfunctie nog 70 tot 75 procent. Op zich is dat nog steeds niet zorgelijk. Pas wanneer je nierfunctie onder de 60 procent zit is er sprake van chronische nierschade. Dit komt voor bij 40 procent van de 70plussers. Bij een nierfunctie van minder dan 20 procent is er sprake van nierfalen

Niet altijd duidelijk te herkennen

Het probleem met een verminderde nierfunctie is dat het niet altijd duidelijk te herkennen is aan symptomen. “De een heeft een nierfunctie van 10 procent en voelt zich goed. De ander heeft bij een functie van 60 procent veel klachten”, stelt internist-nefroloog Margriet de Jong. “In het algemeen krijg je bij een nierfunctie onder de 30 procent last van ziekteverschijnselen. Er is een heel scala aan klachten dat kan wijzen op schade aan de nieren: vermoeidheid, jeuk, koud gevoel, niet kunnen zweten of smaakverlies."

Soms meer impact dan hartfalen

Nierproblemen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. In veel gevallen is behandeling nodig via medicijnen, maar wanneer er sprake is van ernstig nierfalen is een transplantatie of regelmatige dialyse nodig. Wat veel mensen niet weten, is dat de consequenties van nierfalen soms ernstiger zijn dan die van een hartinfarct. “Een beetje zwart-wit geformuleerd: krijg je na een hartinfarct een goede behandeling, dan kun je vervolgens toe met drie pillen per dag”, stelt de internist-nefroloog. “Bij nierfalen moet je misschien drie keer in de week vier uur lang dialyseren en moet je daarnaast nog dertig pillen per dag slikken.”

Lees ook

Drink jij genoeg? Deze 9 symptomen kunnen wijzen op uitdroging

Bron| Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden