null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van zwelling tot zweten: aan déze klachten herken je een abces

Als je last hebt van een groeiende, warme, pijnlijke zwelling op je huid dan zou dat wel eens een abces kunnen zijn. We leggen je uit aan welke klachten je dit nog meer kunt herkennen én waarom je een abces nooit zelf moet uitdrukken of verwijderen. 

En kun je een abces ook voorkomen?

Wat is een abces en hoe ontstaat dit?

Een abces is zwelling waarbij pus zich ophoopt tot een gevulde holte op de huid. Dit ontstaat door een bacterie, parasiet of lichaamsvreemde stof, waardoor er een infectie aan de huid optreedt. Wanneer je huid of weefsel is geïnfecteerd, dan stuurt je afweersysteem witte bloedcellen richting de infectie om dit op te ruimen. Daardoor kan er een zwelling ontstaan met etter of pus, oftewel: een abces. Doordat deze zwelling groeit, ontstaat er vaak een pijnlijke druk.

Een abces herkennen

Een abces kun je herkennen aan de volgende klachten:

  • Zwelling
  • Warme, rode plek op de huid
  • Drukkende pijn
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Zweten
  • Een ziek gevoel

Een huisarts kan bij dit soort klachten vaststellen of het om een abces gaat. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar de polikliniek chirurgie.

Extra risico’s voorkomen

Een abces ontstaat dus door een infectie. Een grote risicofactor voor deze kwaal is dan ook als je wondjes niet goed schoonmaakt of hier niet hygiënisch mee omgaat. Daarnaast kan krabben aan wondjes de kans op een infectie, en dus een abces, ook groter maken. Als laatste is het bekend dat je bij een gebrek aan vitamine A gevoeliger bent voor het krijgen van abcessen.

Lees ook: Deze 9 bultjes op je huid zou je nóóit moeten uitknijpen

Een abces behandelen

Het hangt van het soort abces en de plek af welke behandeling mogelijk is. Bij een bacteriële infectie kan bijvoorbeeld een antibioticakuur worden voorgeschreven, terwijl de abces is sommige situaties ook volledig verwijderd moet worden met en operatie. Verder kan een arts de abces ook openmaken om de pus of etter eruit te laten lopen. Dit wordt ook wel draineren genoemd. Na een behandeling kun je nog enkele dagen pijn hebben of kan de plek nog een tijdje gevoelig zijn. Ook kun je je in de dagen na een ingreep nog koortsig voelen. De klachten moeten vanzelf weer wegtrekken, maar je kunt de pijn in de tussentijd ook met pijnstillers verlichten. Neem bij twijfel, langdurige of hevige pijn altijd contact op met een arts.

Niet zelf aan de slag

Je ziet een abces misschien in eerste instantie zelf als een uit de kluiten gewassen pijnlijk puistje, waardoor je ‘m het liefst zou willen uitknijpen. Toch is het heel belangrijk om nooit zelf met een abces aan de slag te gaan. Je kunt het beschermde laagje over de plek namelijk beschadigen, waardoor de infectie zich kan verspreiden en verder kan ontsteken. Laat een behandeling dus altijd aan een arts over.

Bron | Gezondheidsnet, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden