null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

PREMIUM

Van zittend fit worden tot sociaal stoken

Dít is het nieuws op het gebied van gezondheid.

Held van de voorraadkast

Gedroogde kapucijners bevatten ijzer, calcium, fosfor en vitamine B. Je maakt er een stevige maaltijd met spekjes van, maar omdat ze vol vezels en eiwitten zitten zijn ze ook prima als gezonde vleesvervanger.

Thuispolonaise

Feesten, rituelen en cere­monies werken verbindend, geven het leven glans en zijn daarmee gezond. Dat er festiviteiten zijn rondom carnaval die er voor de tweede keer bij inschieten, is zuur. Troost je met een eigen corona-­­­carna­valritueel: zoek online activiteiten, bekijk oude foto’s en bak – jawel – heerlijke polonaises (heelhollandbakt.omroepmax.nl). Hopelijk is dit ritueel niet nodig en loop je straks een échte polonaise.

null Beeld

Stookalert

In het staartje van de winter nog even je haardhout opmaken? Mensen met een long-, hart- of vaatziekte hebben meer last van de rook (die voor iedereen ongezond is). Socialer stoken kan door je aan te melden voor stookalerts op rivm.nl: je krijgt een seintje als er ongunstige weersomstandigheden zijn of een slechte luchtkwaliteit. Zo voorkom je gezondheidsklachten en hinder.

null Beeld

Stoel-gymnastiek

Zittend fit! ga voor de stoel staan en trek je schouders op, en laat ze weer neer. Laat daarna je billen langzaam zakken, maar blijf kort boven de zitting hangen en herhaal.

Toedeloe tampon

85 procent van de vrouwen heeft tijdens de menstruatie flink wat klachten, zei gynaecoloog Bertho Nieboer onlangs in het AD. Wellicht verlicht menstruatie­ondergoed – ontworpen om niet door te lekken en comfortabel te zijn - een beetje. Maandverbanden, tampons of menstruatiecups zijn hiermee niet meer nodig. Na gebruik uitspoelen en in de wasmachine.
Libresse Intima Wear, € 27,99 (Kruidvat).

Nicole GommersShutterstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden