null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Van voedsel tot tabletten: waar zit vitamine B1 in?

Vitamine B1, ook wel thiamine, heb je nodig om energie uit voedingsmiddelen te halen. Je lichaam kan dit zelf niet aanmaken, dus zal je dit uit voedingsmiddelen binnen moeten krijgen. Maar waar zit vitamine B1 dan eigenlijk in? We leggen het je uit.

Van de juiste voedingsmiddelen tot een gebrek eraan herkennen: dít wil je weten over vitamine B1.

Wat is vitamine B1 en waar zit dit in?

Je hebt vitamine B1 nodig om uit voedingsmiddelen energie te halen. Dit zet koolhydraten namelijk om naar energie. Daarmee is deze vitamine ook noodzakelijk voor de energievoorziening in je lichaam. Daarnaast is het goed voor je zenuwstelsel, de werking van je hartspier, je geheugen en concentratie. Het is dus belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen, alleen hebben de meeste voedingsmiddelen hiervan een laag gehalte. Maar waar zit vitamine B1 dan wél in? Je vindt deze vitamine in graanproducten, brood, vlees en vleeswaren, aardappelen, groenten, melk en melkproducten.

Tekort aan vitamine B1

Een tekort aan vitamine B1 kan ontstaan bij zeer eenzijdige voeding, zwaar alcoholgebruik en bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook bij een chronische aandoening, bijvoorbeeld een darmziekte, optreden. Je kunt een tekort herkennen aan neerslachtigheid, depressie, concentratieproblemen, geheugenstoornissen, spierzwakte, gevoelloosheid of een vreemde gevoelswaarneming in je ledematen. Daarnaast kun je misselijk worden, gewicht verliezen, je eetlust kwijtraken, last krijgen van benauwdheid, vochtophopingen in je enkels en kan er zelfs hartfalen optreden. Neem bij deze klachten altijd contact op met de huisarts.

Bijslikken

Er bestaan ook tabletten en injecties met vitamine B1 om een tekort te voorkomen of te behandelen. Als je last hebt van een tekort kun je op doktersadvies bijslikken of injecties krijgen, maar daarnaast is vitamine B1 ook zonder recept in tabletten verkrijgbaar. Er zijn daarnaast ook multivitamineproducten waar vitamine B1 in zit. Je kunt vitamine B1 ook onder de namen thiamine en thiamini hydrochlordium vinden. Vaak is een vitaminegebrek binnen enkele dagen tot weken weer opgeheven als je de vitamine B1 bijslikt.

Lees ook: Welke vitamine D is het beste? Déze soorten zijn er en dit doen ze

Bijwerkingen

Zoals eerder al werd genoemd is er ook voedsel dat we dagelijks eten waar vitamine B1 in zit, en daarom zal het bij normaal gebruik geen bijwerkingen opleveren. Minder dan 1 op 100 mensen is overgevoelig voor vitamine B1. In dat geval kan er een huiduitslag ontstaan en kun je last krijgen van jeuk en galbulten. In zeer zeldzame gevallen kan je huid opzwellen, benauwdheid optreden, kun je overmatig zweten en flauwvallen. Neem direct contact op met de huisarts als dit het geval is.

Buiten de kleine kans op een overgevoeligheid zijn er geen negatieve gezondheidsvoordelen bekend waar de oorzaak bij vitamine B1 ligt. Je darmen nemen maar een klein deel van deze vitamine op. Indien je toch een hoge dosis binnenkrijgt en je lichaam hier te veel van opneemt, plas je het overschot weer uit.

Combineren met andere medicatie

Je kunt vitamine B1 tabletten of injecties gebruiken in combinatie met andere medicatie. Er zijn geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Daarnaast kun je op elk gewenst moment direct stoppen met het bijslikken van vitamine B1. Ook heeft vitamine B1 geen beperkingen op het gebied van autorijden en mag je in combinatie met de vitamine B1 supplementen alcohol drinken en gewoon alles eten.

Bron | Apotheek.nl, Vitamine-info, het Voedingscentrum

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden