MT44 M44 Gezond Leven Beeld Getty Images. Illustratie: Shutterstock.
Beeld Getty Images. Illustratie: Shutterstock.

PREMIUM

Van voeding voor je vagina tot slikken van vitamine D

Elke week tips en informatie voor een lekker gezond leven.

MT44 M44 Gezond Leven Beeld

Kastanjechampignon

Wie herfst zegt, zegt paddenstoelen. Kastanjechampignons zitten vol vitamine B2 en B3, onder meer goed voor je energiehuishouding en voor een gezonde huid.

Kracht van de natuur

In deze herfstmaanden is het een uitdaging om je weerstand op peil te houden. Naar buiten gaan is een goed begin. Natuurmonumenten organiseert volop activiteiten, onder meer een wandeling met een herborist die je leert hoe je de krachten van planten gebruikt voor het verhogen van je weerstand.

MT44 M44 horizontale lijn roze Beeld
MT44 M44 Gezond Leven Beeld

Huisarts Shakib Sana baalt op rtlnieuws.nl dat vitamine D begin komend jaar uit het basispakket gaat. Terecht, want slikken blijft belangrijk, al vanaf je vijftigste!

MT44 M44 horizontale lijn roze Beeld

Komt een vrouw bij de dokter…

De Universiteit van Nederland maakt podcasts met antwoord op ­intrigerende vragen. Deze bijvoorbeeld: worden vrouwen bij de dokter wel net zo goed geholpen als mannen? Geen gekke vraag, aangezien het mannelijk lichaam lange tijd uitgangspunt was voor medisch onderzoek. Biomedisch wetenschapper Aranka Ballering (UMC Groningen) legt uit hoeveel last vrouwen daar nu nog van hebben.

Voeding voor je vagina

Net als je darmen beschikt ook je vagina over een microbioom van bacteriën, gisten en schimmels. Onderzoekers van UAntwerpen onderzochten 4.500 uitstrijkjes. Wat bleek? Vagina’s zorgen in principe zelf voor een goed microbieel evenwicht, maar voeding heeft wel invloed: vrouwen die veel groenten en vis eten hadden iets meer lactobacillen, die ­essentieel zijn voor een gezonde vagina.

MT44 M44 horizontale lijn roze Beeld
MT44 M44 Gezond Leven Beeld
Nicole GommersGetty Images. Illustratie: Shutterstock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden