Het eten van granaatappels heeft veel voordelen voor je gezondheid. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van vezels tot antioxidanten: 10 gezondheidsvoordelen van granaatappels

Appels, bananen en sinaasappels eet je misschien al best vaak. Maar er liggen veel meer (exotische) vruchten in de schappen waar je uit kunt kiezen. Granaatappel bijvoorbeeld. Deze van oorsprong Perzische vrucht heeft veel voordelen voor je gezondheid.

De schil kun je beter laten liggen, maar de rode pitjes en het sap zijn ontzettend voedzaam.

1. Ze barsten van de antioxidanten

De pitjes in een granaatappel zitten bomvol antioxidanten die vrije radicalen kunnen bestrijden in je lichaam. Ook zitten er anthocyanen. Deze verlagen je bloeddruk en zorgen ervoor dat de groei van kanker in je lichaam vertraagt. Hoe dieper rood de kleur van de granaatappel is, hoe meer antioxidanten erin zitten.

2. Er zitten veel vezels in

Als je een portie granaatappelpitten neemt, denk aan een half kopje, krijg je vier gram vezels binnen. In granaatappels zitten vooral onoplosbare vezels. Deze laten je goed voelen en je spijsvertering soepel verlopen. Ook ondersteunen de vezels een stabiele bloedsuikerspiegel en is je lichaam eerder verzadigd.

3. Ze zitten vol met vitamine C

Een portie granaatappelpitjes levert ongeveer tien procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Wist je dat veel dieren zelf vitamine C aan kunnen maken? Wij mensen kunnen dat helaas niet. Daarom is het belangrijk om deze vitamine voldoende binnen te krijgen. Het versterkt je immuunsysteem en zorgt ervoor dat je meer energie hebt.

4. Ze kunnen je sportprestaties verbeteren

Granaatappels kunnen de hoeveelheid stikstofmonoxide in je lichaam verhogen door dit te beschermen tegen afbraak. De bloedvaten zullen door stikstofmonoxide verwijden en daardoor stroomt je bloed beter tijdens het sporten. Hierdoor krijgt je lichaam de benodigde zuurstof en voedingsstoffen binnen tijdens het sporten.

5. Je krijgt minder snel ontstekingen

Granaatappelpitjes eten of granaatappelsap drinken kan ontstekingen voorkomen in je lichaam. Een chronische ontsteking in je lichaam is vaak een voorloper van bijvoorbeeld hartaandoeningen en diabetes, dus het is geen gek idee om granaatappel toe te voegen aan je maaltijden of tussendoortjes.

6. Ze zijn goed voor je hart

Granaatappel kan mensen helpen die lijden aan een hartaandoening. Als je hartpatiënt bent en elke dag een glas granaatappelsap drinkt, zorgt dit er vaak voor dat je minder last hebt van pijn op je borst. De pijn voelt minder heftig en duurt minder lang. Ook kan het eten van granaatappels helpen bij het onder controle krijgen van je hartaandoening.

7. Ze zijn een bron van kalium

Als je granaatappelsap drinkt krijg je een goede portie kalium binnen. En dat is weer belangrijk om je spieren goed te laten functioneren. Ook je zenuwen zullen ervan opknappen en je hartslag wordt er beter door gereguleerd. Als het gaat om kalium kun je het beste kiezen voor het sap in plaats van de losse pitjes. Je krijgt per kopje meer dan twee keer zoveel kalium binnen dan wanneer je een kopje pitjes zou opeten.

8. Ze zijn goed voor je nieren

Je kunt in je leven te maken krijgen met nierstenen. Als je die niet behandelt, kan er bloed in je plas terecht komen en kun je veel pijn en problemen met je nieren krijgen. Granaatappels kunnen helpen om nierstenen te voorkomen en ondersteunen bij het behandelen ervan.

9. Er zitten complexe koolhydraten in

Bij het woord ‘koolhydraten’ deinzen veel mensen tegenwoordig achteruit. Maar we hebben ze toch echt nodig voor een gezond lichaam. De complexe koolhydraten die in granaatappelpitjes en het sap zitten kunnen je helpen om je dagelijkse lichamelijke behoefte aan (goede) koolhydraten te voldoen.

10. Ze stimuleren het kiezen van gezonde voeding

Granaatappels kunnen bijdragen aan het plezier dat je krijgt van eten. Hierbij kun je denken aan alle zintuigen die geprikkeld worden tijdens de maaltijd en het bereiden ervan. Dit kan ervoor zorgen dat je eerder geneigd bent om gezonde keuzes te maken wat betreft voeding. Granaatappelpitjes ogen feestelijk wanneer je ze over een maaltijd heen strooit. Dit verhoogt de zintuigelijke ervaring tijdens het eten, maar ook tijdens het koken.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Good Housekeeping

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden