Margriet logo
Zo schadelijk is een overschot aan vitamine B6

 Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van tintelingen tot gevoelloosheid: zo schadelijk is een overschot aan vitamine B6

Vitamine B6 heb je nodig voor je stofwisseling en vooral bij de opbouw en afbraak van aminozuren. En die aminozuren vormen weer de bouwstenen voor eiwitten. Een overschot aan vitamine B6 kan schadelijk zijn. Maar wanneer heb je te maken met een overschot en voor welke klachten moet je uitkijken?

Vitamine B6 draagt een steentje bij aan verschillende lichamelijke functies. De vitamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat bepaalde hormonen goed hun werk kunnen doen. Daarnaast helpt het bij de groei, de aanmaak van bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem. Vitamine B6 kun je uit tal van producten halen. Denk aan vlees, vis, eieren en graanproducten. Ook in melk(producten), kaas, peulvruchten en groente zit deze vitamine.

Een schadelijk overschot aan vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor je lichaam, maar een overschot kan schadelijk zijn. In Europa is er daarom door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA een veilige bovengrens van 25 milligram per dag ingesteld. Omgerekend is dat zo’n 10 kilo aardappelen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassenen om gezond te blijven is 1,5 milligram per dag.

Symptomen bij een overschot

Krijg je toch een lange tijd dagelijks te veel vitamine B6 binnen, bijvoorbeeld door supplementen met een hoge dosering, dan kan dat je zenuwstelsel aantasten. Hierdoor kun je last krijgen van de onderstaande symptomen:

  • Gevoelloosheid
  • Tintelingen
  • Ernstige zenuwpijn in handen en voeten (perifere neuropathie)

Toch hoef je bij een hoge vitamine B6-waarde in je bloed niet altijd neuropathische klachten te krijgen. Andersom kun je dit soort symptomen ook ontwikkelen als je geen hoge B6-waardes hebt. De wisselwerking tussen vitamine B6 en andere medicijnen kan ook zorgen voor klachten. Daarnaast kan een teveel aan vitamine B6 mogelijk ook een tekort aan vitamine B12 versterken.

Een teveel aan vitamine B6 voorkomen

Volgens het Voedingscentrum krijg je voldoende vitamine B6 binnen als je volgens de Schijf van Vijf eet en is het niet mogelijk om bij een normaal voedingspatroon een overschot binnen te krijgen. Dit kan dus alleen gebeuren als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of supplementen slikt met een te hoge vitamine B6 waarde. Er worden bijvoorbeeld nog steeds vitamine B6 supplementen verkocht die meer dan de wettelijke maximale hoeveelheid bevatten.

Als je gezond en gevarieerd eet is het voor de meeste mensen niet nodig om dit soort supplementen te slikken. Gebruik je het toch? Neem dan altijd minder dan 1,5 milligram per dag via een supplement en overleg eventueel met een arts voor je hier aan begint. Heb je klachten die lijken op de symptomen bij een overschot van vitamine B6? Neem dan contact op met de huisarts.

Bron | Voedingscentrum, Gezondheidsnet

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden