null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van symptomen tot behandeling: dit wil je weten over schaamlipkanker

Schaamlipkanker is zeldzaam en komt dus gelukkig niet vaak voor, waardoor je er ook maar weinig over hoort. Toch is het goed om de symptomen van deze soort kanker te kennen. Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is schaamlipkanker meestal namelijk goed behandelbaar.

Schaamlipkanker is een zeldzame maar kwaadaardige aandoening die meestal in de huidcellen van de schaamlippen ontstaat. Het wordt ook wel vulvakanker genoemd; de schaamlippen zijn een deel van de vulva. De ziekte treft 'maar' zo'n 400 vrouwen per jaar, van wie de meeste ouder zijn dan zeventig. Vaak is het relatief gemakkelijk te behandelen, als er nog geen uitzaaiingen zijn. Zijn die er wel, dan is het een veel langer en zwaarder traject.

Eerste symptomen van schaamlipkanker

Het lastige van schaamlipkanker is dat de eerste symptomen vrij onschuldig lijken: jeuk down there, een branderig gevoel en soms afscheiding of bloedverlies. Allemaal vaginale kwaaltjes die ook voorkomen bij een groot aantal andere aandoeningen die een stuk minder ernstig zijn dan deze vorm van kanker. Bijvoorbeeld een soa, of een schimmelinfectie. Juist omdat de aandoening weinig voorkomt, zal een huisarts bij deze deze symptomen ook niet altijd direct aan schaamlipkanker denken.

Meestal kun je zien dat er iets met je schaamlippen aan de hand is, als je kanker hebt. Als je een zwelling of oppervlakkige verdikking voelt of een wondje hebt op of rond schaamlippen, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Oók als je verder geen last hebt van jeuk of irritatie. Heb je een of meer van deze klachten en zijn ze na twee weken nog niet over, ga dan naar de dokter. Natuurlijk kun je ook altijd eerder aan de bel trekken als je denkt dat er iets aan de hand is.

Lees ook:

Déze 10 symptomen moet je volgens een gynaecoloog nooit negeren

Oorzaken

De precieze oorzaak van schaamlipkanker is – net als bij vele andere soorten kanker - niet bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans groter maken dat een vrouw schaamlipkanker krijgt. De twee belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van schaamlipkanker zijn een langdurige infectie aan de vulva met het humaan papillomavirus (HPV), en de goedaardige maar vervelende aandoening Lichen Sclerosus (LS) van de vulva. Hoewel het altijd goed is om veranderingen aan de vulva in de gaten te houden, is dit voor mensen met deze aandoeningen éxtra belangrijk.

Onderzoek en behandeling bij schaamlipkanker

Als je symptomen hebt die passen bij schaamlipkanker, zal de huisarts je na lichamelijk onderzoek doorsturen naar een gynaecoloog. Deze doet wederom een onderzoek van de schaamlippen en de rest van de vulva. Vaak kijkt hij of zij ook nog met een speculum in de vagina, om te gezondheid van de vagina en baarmoedermond te beoordelen. Tijdens het onderzoek kan de arts ook een biopt doen; er wordt dan een stukje weefsel weggenomen om te bekijken onder de microscoop.

Blijkt dat je schaamlipkanker hebt, dan zul je samen met arts een behandelplan opstellen. Hoe dat eruit ziet, hangt af van een aantal factoren. Denk aan je leeftijd, of er uitzaaiingen zijn, het stadium van de kanker, waar de tumor zit en je algemene gezondheid. Meestal is de eerste behandeling bij schaamlipkanker een operatie, waarbij de tumor weggehaald wordt. Na de operatie adviseert de arts soms nog bestraling van de vulva of de liezen, afhankelijk van de plek waar de slechte cellen zitten. In uitzonderlijke gevallen is een operatie niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat andere organen betrokken zijn of de tumor heel groot is. Dan wordt er vaak gegaan voor een combinatie van chemotherapie en bestraling. Hoe het behandelplan eruit ziet, verschilt van persoon tot persoon.

Bron | Olijf (netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker), kanker.nl

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden