null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van symptomen tot behandeling: dit wil je weten over galblaaskanker

Galblaaskanker is een zeldzame kankersoort; in Nederland wordt jaarlijks bij zo’n 200 tot 250 nieuwe patiënten deze vorm van kanker ontdekt. Er is maar weinig bekend over galblaaskanker, waardoor de oorzaken en risicofactoren nog relatief onduidelijk zijn.

En samen met de late diagnosticering, zorgt dat ook dat de behandelmogelijkheden vaak maar beperkt zijn.

De galblaas

De galblaas is een peervormig zakje van zo’n acht tot tien centimeter groot, rechtsboven in de buikholte. In dat ‘zakje’ wordt galvloeistof opgeslagen, wat geproduceerd wordt door je lever. Wanneer vet eten de maag verlaat, trekt de galblaas samen. Zo gaat de galvloeistof richtig de dunne darm. Daar helpt die het om vetten te verteren, zodat deze niet later in de darmen voor problemen zorgen.

Galblaaskanker

Bij galblaaskanker – officieel galblaascarcinoom genaamd – zit er een tumor in de galblaas. Het is een relatief zeldzame kankersoort, die voornamelijk voorkomt bij mensen boven de zestig jaar. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Juist omdat de ziekte zo weinig voorkomt, is er maar weinig mogelijkheid voor grootschalig onderzoek naar de oorzaak en risicofactoren voor galblaaskanker. Wat wel bekend is, is dat het risico op deze kankersoort groter is wanneer je vaak last hebt van galstenen, chronische galblaasontsteking of poliepen in de galblaas. Ook zouden overgewicht en leverbeschadiging de kans op galblaaskanker mogelijk kunnen vergroten.

Pas laat ontdekt

Net als bijvoorbeeld alvleesklierkanker, zorgt ook galblaaskanker in een vroeg stadium maar voor weinig klachten. Soms zijn er wat symptomen, zoals: milde buikpijn of gewichtsverlies. Om die reden wordt galblaaskanker vaak pas in een later stadium ontdekt, wanneer er wel symptomen ontstaan. Als artsen galblaaskanker in een vroeg stadium ontdekken, is dat dan ook vaak toeval. Bijvoorbeeld door een onderzoek van omliggende organen, of bij een galblaasoperatie in verband met galstenen.

Symptomen in een laterstadium

Pas in een later stadium ontstaan dus de eerste symptomen van galblaaskanker, meestal wanneer er al uitzaaiingen zijn, of de galwegen rondom de galblaas geblokkeerd worden. Deze klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Vermoeidheid
  • Heftige pijn rechts onder de ribben
  • Zogenaamde geelzucht: een gele huid en geel oogwit
  • Jeuk over het hele lichaam
  • Licht gekleurde ontlasting
  • Donker gekleurde urine
  • Verminderde eetlust
  • Onbedoeld gewichtsverlies

Behandeling van galblaaskanker

Hoe de behandeling van galblaaskanker eruit ziet, hangt af van het moment dat de diagnose gesteld wordt. Als de diagnose in een vroeg stadium ontdekt wordt en er nog geen uitzaaiingen zijn naar andere organen, kan een operatie, waarbij de galblaas wordt verwijderd, toegepast worden. Er is dan een goede kans op overleving. Je kunt namelijk prima leven zonder galblaas, omdat de enige functie van dit orgaan de opslag van galvloeistof is.

Palliatieve zorg

Helaas is het zeldzaam dat er succesvol geopereerd kan worden en artsen de tumor kunnen verwijderen, omdat galblaaskanker meestal pas in een laat stadium ontdekt wordt. Dit komt omdat er weinig symptomen zijn tot de kankercellen zich verder verspreiden naar de galwegen en omliggende organen. In dat geval zijn de behandelingsmogelijkheden zeer beperkt, en wordt er meestal gekozen voor een palliatieve route. Daarbij wordt niet gestreefd naar het genezen van de kanker, maar naar het remmen van de verspreiding en het verminderen van symptomen. Dit kan bijvoorbeeld met chemotherapie, medicatie en het inbrengen van stents om de galwegen en darmen open te houden.

Vooruitzichten

De kans op genezing is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grootte van de tumor, uitzaaiingen en je lichamelijke fitheid. Galblaaskanker is een ernstige vorm van kanker. Juist omdat de tumor meestal pas laat ontdekt wordt, zijn de vooruitzichten vaak niet goed. Er zijn maar beperkte cijfers die de overlevingskans van galblaaskanker op een langere termijn voorspellen, juist omdat de diagnose relatief weinig gesteld wordt. Daarom is het verstandig om dit zelf met een arts te bespreken.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, Kanker.nl, UMC Utrecht

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden