PREMIUM
Van snurken tot dromen: de 5 meestgestelde vragen over slaap beantwoord
Goed slapen is essentieel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam tijd krijgt om tot rust te komen én dat je hersenen zich kunnen reinigen na een lange dag. Niet zo gek dus, dat er online flink wat vragen gesteld worden over slaap.
We vroegen twee experts op het gebied van slapen, om de vijf meestgestelde vragen over slaap te beantwoorden.
De experts in deze video
- Alies Coster is psycholoog (MSc), slaapexpert en eigenaar van Sucsleep. Ze blogt voor Margriet over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust.
- dr. Roselyne Rijsman is neuroloog-somnoloog bij het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Ze doet onderzoek en behandelt patiënten met slaap- en waakstoornissen.
Dromen en nachtmerries
“Als je droomt, verwerk je de dingen die overdag zijn gebeurd. Je onthoudt je dromen als je licht slaapt. Dat is ook de reden dat je het einde van dromen vaak beter kunt onthouden: dan ben je al bijna wakker”, vertelt Alies Coster aan Margriet. En nachtmerries, die ontstaan wanneer er negatieve emoties of verwachtingen zijn tijdens de dag. Dr. Roselyne Rijsman zegt daarover: “Nachtmerries komen vaker voor bij mensen met een acute stressstoornis, of wanneer er sprake is van een posttraumatische stressstoornis.” Die nare dromen ‘s nachts, helpen je dus om de negatieve emoties die je tijdens de dag - of soms al in het verleden - hebt ervaren, te verwerken.
Vragen over snurken in je slaap
En hoe zit dat dan met snurken? Zo’n twintig tot veertig procent van de mensen doet het. Het kan heel vervelend zijn als je snurkt, voor jezelf maar ook zéker voor je partner. Roselyne Rijsman: “Oorzaken van snurken zijn soms door de anatomie: als je een smalle luchtpijp hebt, zul je gemakkelijker snurken. Zitten er poliepen in je neus, dan zul je ook sneller snurkgeluiden maken. Ook heeft het te maken met de spiertonus van je luchtpijp, want als deze smaller is trilt deze sneller en snurk je dus. Maar ook door overgewicht snurken veel mensen, omdat de luchtpijp daardoor smaller kan worden.” Daarnaast kunnen bepaalde middelen, bijvoorbeeld alcohol, een spierverslappende functie hebben en snurken veroorzaken.
Voor je snurken kunt oplossen, is het dus belangrijk om te weten wat de oorzaak precies is. Bij overgewicht kan afvallen het snurken verminderen en als je vaak kiest voor een alcoholisch drankje voor het slapen kan daarmee stoppen ook voorkomen dat je ‘s nachts snurkt. Als er een anatomische aanleg is om te snurken, kan soms een operatie nodig zijn.
Link tussen voeding en slapen
Hoop je met de juiste voeding beter te kunnen slapen? Dan hebben de experts slecht nieuws: voeding is geen wondermiddel voor een betere nachtrust. Maar dat betekent niet dat er geen link is tussen die twee. Zo kan een grote maaltijd of grote hoeveelheid suikers eten voor je naar bed gaat, er wel voor zorgen dat je moeilijker in slaap komt. Een eiwitrijke snack kan er daarentegen juist voor zorgen dat je wat lekkerder en vooral dieper slaapt.
Koffie en alcohol hebben natuurlijk ook invloed op hoe goed je nachtrust is. Koffie kan inslapen moeilijker maken en alcohol zorgt er onder andere voor dat je korter en minder diep slaapt. Niet zo goed voor je, dus.
Videograaf | Patricia Gooijer