null Beeld

Van schilfers tot gewrichtspijn: dit zijn de symptomen van psoriasis

In Nederland hebben ruim 400.000 mensen psoriasis: een onbesmettelijke, maar vervelende huidaandoening. De meeste mensen denken bij psoriasis aan witte schilfertjes op de huid, maar wist je dat er ook andere symptomen zijn die op deze chronische aandoening wijzen?

Zelfs gewrichtsklachten kunnen op een vorm van psoriasis duiden.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een vervelende, chronische huidaandoening. Er bestaan acht verschillende soorten psoriasis die allemaal net andere klachten geven, maar de meeste mensen hebben last van psoriasis vulgaris. Bij deze aandoening krijgen patiënten pijnlijke, jeukende en rode plekken met witte schilfertjes. Ongeveer 90 procent van de mensen met psoriasis heeft deze variant.

Om te begrijpen hoe psoriasis ontstaat, moeten we weten hoe de huid werkt. Je huid vernieuwt zich voortdurend: oude huidcellen worden steeds weer vervangen door nieuwe. Het buitenste laagje van de huid sterft langzaam af en zal dan afschilferen, zonder dat je daar iets van merkt. Maar bij mensen met psoriasis is dat vernieuwingsproces van de huid verstoord. Het gaat abnormaal snel, waardoor er te veel huidcellen ontstaan en de huid zichtbaar gaat afschilferen. Vervolgens ontstaan er pijnlijke ontstekingen die zorgen voor verdikte, rode huid. Dit proces is vooral vaak te zien op de ellebogen, knieën, onderrug, handen, voeten en op het behaarde gedeelte van je hoofd.

Symptomen van psoriasis

De meest voorkomende symptomen van psoriasis hebben we al besproken, dus we zetten ze nog even kort op een rij:

  • Rode vlekken op de huid
  • Bovenop de vlekken zit een droge, witte of zilverachtige glanzende schildering
  • De plekken jeuken en doen (soms) pijn

Maar hoewel dit de meest voorkomende symptomen van psoriasis zijn, blijft het daar niet bij. Sommige mensen met psoriasis hebben niet de klassieke grote rode plekken op hun lichaam, maar juist druppelvorminge kleine plekjes overal op hun lichaam. Ook kan psoriasis voorkomen op de hoofdhuid onder het haar, en er bestaan ook zogenaamde psoriasisnagels. De aandoening kan dus veel verschillende vormen aannemen.

Gewrichtsklachten en psoriasis

Ook gewrichtsklachten horen bij psoriasis; ze komen bij zo’n 20 tot 30 procent van de psoriasispatiënten voor. Hoewel het bekend staat als een huidaandoening, kunnen de klachten dus een stuk verder gaan dan dat. Dat komt omdat de ontstekingen niet tot de huid beperkt blijven, maar ook de gewrichten kunnen aantasten. Het gaat dan om een combinatie van ontstekingsreuma en psoriasis, wat artritis psoriatica genoemd. Het is trouwens niet altijd zo dat de symptomen van psoriasis ontstaan vóór de gewrichtsproblemen; ook andersom kan deze aandoening ontstaan.

Oorzaak van psoriasis

De exacte oorzaak voor psoriasis is (nog) onbekend, maar er zijn wel een aantal factoren die meespelen bij de ontwikkeling van deze aandoening. Zo is duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Als één van je ouders psoriasis heeft, is de kans dat jij het ook krijgt zo'n 10 procent. Als beide ouders het hebben, bestaat er een kans van 50 procent dat jij het ook krijgt.

Naast de erfelijkheid is er vaak een trigger voor het ontstaan van de symptomen van psoriasis. Er zijn bepaalde uitlokkende factoren waarvan bekend is dat ze psoriasis kunnen veroorzaken bij mensen die erfelijk belast zijn. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingen of verwondingen van de huid, stofwisselingsziekten, stress, het gebruik van bepaalde medicijnen of hormonale veranderingen. Ook komt psoriasis vaker voor bij mensen die roken of regelmatig alcohol drinken.

Behandeling

Psoriasis komt voor in verschillende gradaties en kan voor een grote variatie aan symptomen zorgen. Welke behandeling nodig is, verschilt dan ook per persoon. Wel geldt voor alle vormen van deze huidaandoening dat er geen manier is om het te genezen, alleen om de klachten af te laten nemen. In eerste instantie zullen de jeukende plekken op de huid behandeld worden met een zalf. Welke zalf of crème dat is, verschilt per persoon: het is vaak een kwestie van verschillende soorten uitproberen onder begeleiding van een dermatoloog. Vaak wordt er gekozen voor een zalf met corticosteroïden, zogenaamde hormooncrèmes. Ook zalf met vitamine D3 wordt regelmatig ingezet.

Soms wordt lichtterapie gebruikt bij psoriasis. worden mensen met psoriasis belicht met UV-straling. Ook zijn er een aantal soorten medicijnen die gebruikt kunnen worden ter behandeling van psoriasis. Meestal gebeurt dit alleen bij een ernstige vorm van de huidaandoening, waarbij de kwaliteit van leven wordt beïnvloed. Ook met deze medicatie is psoriasis niet te genezen, alleen de symptomen zijn te behandelen.

Bron | CBS, Psoriasispatiënten Nederland, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Reuma Nederland, Thuisarts

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden