null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van prijs tot bescherming: alles wat je wilt weten over het vrouwencondoom

Wil je liever geen anticonceptiemiddel gebruiken dat invloed heeft op je hormonen? Dan is het vrouwencondoom misschien wel iets voor jou. Vrouwencondooms zijn een stuk minder populair dan de mannenvariant, maar beschermen ook tegen een zwangerschap of soa.

We zetten alles wat je wilt weten over het vrouwencondoom op een rij.

Vrouwencondoom

Ken je het vrouwencondoom niet? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Vrouwencondooms zijn een stuk minder populair dan de variant die om het mannelijke geslachtsdeel gaat. Simpel gezegd is een vrouwencondoom een soort kunststof zakje van 17 centimeter lang, met aan het begin en het einde een flexibele ring. Dit zakje breng je in de vagina in, met de gesloten ring naar beneden. In dit zakje komt de penis tijdens het vrijen en wordt sperma opgevangen. Omdat het op die manier niet bij de baarmoeder kan komen, neemt de kans op zwangerschap aanzienlijk af. De bovenste ring omsluit de schaamlippen, waardoor de kans op een soa afneemt.

Effectiviteit vrouwencondoom

Net als alle andere voorbehoedsmiddelen biedt ook het vrouwencondoom niet 100 procent bescherming tegen een zwangerschap. Als de het vrouwencondoom op de juiste manier inbrengt – volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking – is deze ongeveer 95 procent betrouwbaar tegen zwangerschap. Dat betekent dat jaarlijks ongeveer vijf van de honderd vrouwen die het condoom juist gebruiken tóch zwanger raken. Bij een mannencondoom is dat aantal iets lager; dan raken twee van de honderd vrouwen waarvan de partner het condoom juist gebruikt zwanger.

Lees ook:

Nog nooit verteld: ‘Ineens had ik als bijna zestiger een soa’

Verkeerd gebruik

Omdat het inbrengen van een vrouwencondoom niet altijd op de juiste manier gebeurt, ligt de daadwerkelijke betrouwbaarheid iets lager: ongeveer rond de 79 procent. Dat betekent dat ongeveer 21 op de 100 vrouwen die een vrouwencondoom gebruiken toch zwanger raken. Bij verkeerd gebruik van mannencondooms gaat het om ongeveer 18 onbedoelde zwangerschappen per 100 vrouwen. Juist gebruik van anticonceptie is dus heel belangrijk voor de betrouwbaarheid; zowel bij mannen- als vrouwencondooms, maar ook bij de pil, een implantaat of ander anticonceptiemiddel.

Bescherming tegen soa’s

Hoewel vrouwencondooms ook wel interne condooms genoemd worden, zitten ze niet volledig in de vagina. De buitenste ring blijft buiten je vagina en bedekt je schaamlippen met een laagje kunststof. Op de manier komt het andere geslachtsdeel niet in aanraking met de vagina, schaamlippen of andere slijmvliezen. Ook om deze reden is het belangrijk om het condoom op de juiste manier aan te brengen; lees hiervoor altijd de instructies op de verpakking.

Lees ook:

Van onnodig gebruik tot bijwerkingen: dit is wat je moet weten over de morning-afterpil

Voor- en nadelen vrouwencondoom

Net als elk ander voorbehoedsmiddel is ook het gebruik van een vrouwencondoom een persoonlijke keuze. We zetten wat voor- en nadelen van deze condoomsoort voor je op een rij.

Voordelen

  • Het vrouwencondoom verandert niets aan je cyclus of hormoonhuishouding, terwijl de anticonceptiepil of een implantaat dat wel doet.
  • Als vrouw kun je jezelf beschermen tegen zwangerschap en soa’s; hiervoor ben je niet afhankelijk van je partner.
  • Je kunt een vrouwencondoom al voor de seks of het voorspel inbrengen, zo is het dus niet nodig om dit te onderbreken.

Nadelen

  • Een vrouwencondoom kun je aan de buitenkant van de vagina zien zitten, sommige mensen storen zich daaraan.
  • Er is geen huid-op-huidcontact, wat sommigen als negatief ervaren.
  • Een vrouwencondoom kan een krakend geluid geven tijdens het vrijen.
  • Het is net iets minder betrouwbaar dan een mannencondoom.

Vrouwencondoom kopen

Vrouwencondooms zijn iets minder makkelijk verkrijgbaar, maar als je even zoekt zul je ze zeker vinden. De meeste grotere drogisterijen en supermarkten verkopen ze, en ook bij seksshops en apotheken zijn ze vaak verkrijgbaar. Liever online? Ook daar kun je vrouwencondooms kopen.

Bron | Sense, Healthline, WebMD

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden