Van poetsen tot bleken: experts beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over het gebit Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Van poetsen tot bleken: experts beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over het gebit

Een gezond gebit is niet alleen heel belangrijk om prettig te kunnen eten, drinken en praten, maar beïnvloedt ook de rest van de gezondheid. Het is dan ook heel belangrijk om ze zo goed mogelijk te verzorgen, om gaatjes, tandsteen en ontstoken tandvlees te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Dat is één van de meestgestelde vragen over het gebit, die we aan twee experts hebben voorgelegd.

De experts in deze video over het gebit:

Hoe kun je tandsteen en gaatjes voorkomen?

Tandsteen en gaatjes: samen met ontstoken tandvlees zijn het de klachten die een tandarts of mondhygiënist het vaakst ziet. Wat kun je doen om tandsteen en gaatjes te voorkomen? Het begint bij een goede mondhygiëne, vertelt mondhygiënist Marwa Ahmad. “Twee keer per dag je tanden poetsen is heel belangrijk, maar ook tussen je tanden en kiezen in schoonmaken is heel belangrijk. Dat kun je doen door middel van een rager, stoker of flosdraad.” Maar wist je dat je voeding ook heel belangrijk is? “Let erop dat je niet de hele dag door eet en drinkt; probeer zes à zeven eet- en drinkmomenten aan te houden.”

“Daarnaast is het belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan”, vult tandarts Jorieke Grooten aan. “Die kunnen gaatjes in een vroeg stadium zien en behandelen en gaatjes voorkomen door gerichte tips te geven.”

Ontstoken tandvlees en andere tandvleesproblemen

We noemden ze net al even: tandvleesproblemen. Ontstoken of gevoelig tandvlees komt heel regelmatig voor en kan voor flink wat problemen met het gebit zorgen. “Ontstoken tandvlees ontstaat doordat tandplak achterblijft in de mond”, vertelt Marwa Ahmad ons. Iedereen heeft tandplak, maar wanneer dit niet goed weggepoetst wordt kan het dus voor problemen zorgen. Daarnaast spelen ook genetische factoren een rol, vertelt Jorieke Grooten. “En de gezondheid van de rest van het lichaam, beïnvloedt ook de gezondheid van je gebit. Per persoon verschilt ook welke bacteriën er in de mond aanwezig zijn; de een zorgt eerder voor tandvleesproblemen dan de ander.”

Tandvleesproblemen voorkomen doe je eigenlijk op dezelfde manier als het voorkomen van gaatjes: een goede mondhygiëne is essentieel. Heb je daar moeite mee, dan kan een mondhygiënist je helpen. Ook niet roken is heel belangrijk voor een goede mondgezondheid.

Een gezond gebit met witte tanden

De kleur van je tanden zegt niet altijd iets over de gezondheid van je gebit, maar toch is het zo dat veel vrouwen graag wittere tanden zouden willen hebben. Maar die setjes om zelf je tanden te bleken zorgen vaak voor meer schade dan dat ze je tanden helpen, zeggen de experts. Wat kun je wel doen om wittere tanden te krijgen? “Ik zou mensen adviseren om eerst een bezoek te brengen aan de mondhygiënist of tandarts, om te kijken of je tanden schoon zijn”, zegt Marwa Ahmad. “Plak die achterblijft op je tanden, zorgt er namelijk voor dat je tanden minder glanzen en er doffer en geler uitzien.”

Blijkt het niet aan je mondverzorging te liggen, dan is het bleken van je tanden een optie. Maar let wel goed op waar je dat laat doen: veel klinieken zijn niet gespecialiseerd in het gebit. “Vaak werken er geen tandartsen of mondhygiënisten, maar mensen die schoonheidsspecialist zijn en een andere opleiding hebben gehad”, vertelt tandarts Grooten ons. “En dan ontstaan vervelende situaties, bijvoorbeeld wanneer er gebleekt wordt bij mensen met tandvleesproblemen of gaatjes.” De enige plek waar je je tanden écht veilig kunt laten bleken, is bij een tandarts of een mondhygiënist.

Videograaf | Patricia Gooijer

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden