Margriet logo
null Beeld GettyImages
Beeld GettyImages

Van pijn tot onbegrip: dít is de impact van artrose

Van de ruim 2 miljoen mensen met reuma hebben er op dit moment 1,5 miljoen artrose. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van reuma. Bij artrose verslechtert het kraakbeen tussen de gewrichten, waardoor bewegen veel pijn kan doen. Helaas neemt het aantal mensen met de aandoening enorm toe. Als we niets doen, zullen in 2040 bijna 3 miljoen mensen artrose hebben. Deze serieuze ziekte verdient serieuze aandacht en moet gestopt worden.

Margriet samen met ReumaNederland

De impact van artrose is enorm. Een op de drie mensen met artrose kan niet het leven leiden dat ze willen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de patiënten zelf, ook voor hun omgeving, de zorg en uiteindelijk de gehele samenleving.

Serieuze ziekte

Hoe artrose ontstaat, is (nog) niet precies bekend. Wel is duidelijk dat artrose vaker voorkomt bij vrouwen, mensen boven de 45 jaar en mensen met overgewicht. Bij artrose verslechtert het kraakbeen in een gewricht, bijvoorbeeld de heup of knie. Als meerdere gewrichten tegelijkertijd aangedaan zijn, spreken we van poly-artrose.

1. Enorme (zorg)uitgaven

In 2019 waren de geschatte uitgaven van de zorg voor artrose 1,1 miljard euro. Het grootste deel gaat op aan ziekenhuiszorg. Maar wist je dat de kosten door verlies van zelfstandigheid en economische inzetbaarheid echt vele malen hoger zijn? Trekken we die lijn door, dan staan we de komende jaren voor enorme uitgaven.

2. Kunstknieën en -heupen

Met artrose in je heup of knieën kan lopen veel pijn doen. Het is soms zo erg dat je dagelijks pijnstillers moet slikken. Of dat uiteindelijk een nieuwe heup of knie nodig is. Dat gebeurt inmiddels op steeds jongere leeftijd. Maar daaraan kleven nadelen. Krijg je een prothese op te jonge leeftijd, dan moet het kunstgewricht vaak nog een keer vervangen worden. Zo’n tweede prothese werkt meestal minder goed en de ingreep geeft meer kans op complicaties.

In 2020 vonden 36.817 ingrepen aan de heup en 26.811 ingrepen aan de knie plaats. Die aantallen stijgen al jaren. We worden steeds ouder en de leeftijd van plaatsen wordt jonger. Het aantal operaties zal dus alleen maar toenemen.

3. Werk en familie

Meedoen, meeveren, actief en vitaal blijven: onze maatschappij draait volledig om bewegen. We hebben veel mensen nodig op de arbeidsmarkt, ook ouderen. Tegelijkertijd wordt er meer van ze gevraagd, zoals op de kleinkinderen passen of mantelzorgen. Dat is een stuk lastiger met artrose.

4. Onbegrip bij artrose

Artrose zorgt niet alleen voor ongekende (zorg)kosten en gezondheidsbeperkingen, maar ook voor eenzaamheid, angsten, depressies en een sociaal isolement. Ongeveer de helft van de mensen met artrose ervaart onbegrip uit de omgeving, omdat de ziekte niet zichtbaar is. Veel patiënten geven aan eenzaam te zijn. Hoe meer pijn, hoe meer angsten en depressiviteit.

5. Lang en zelfstandig leven

Oud worden, dat willen we allemaal. Maar wel zo gezond en zelfstandig mogelijk. Toch wordt dat een uitdaging als we zo doorgaan. Ruim een derde van de mensen met artrose krijgt hulp van naasten of mantelzorg, een op de vijf krijgt thuiszorg. Artrose gaat bovendien gepaard met nog veel meer gezondheidsproblemen, zoals een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Bij overgewicht geldt: hoe zwaarder, hoe pijnlijker en hoe groter de beperking van het gewricht.

Artrose is helaas nog niet te remmen of te genezen. Daarom slaat ReumaNederland alarm. Want er komen steeds meer mensen die door artrose niet meer kunnen meedoen, dat zal de samenleving geheel ontwrichten. Kijk hoe artrose ons allemaal raakt op reumanederland.nl/artrose-offensief.

Logo ReumaNederland Beeld
Commerciële redactieGettyImages

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden