PREMIUM
Van padel tot calisthenics: dit zijn de nieuwste beweegtrends
Het is bijna lente. Zin om in beweging te komen? Dit zijn de leukste nieuwste (buiten)sporten en beweegtrends waarin je je voorjaarsenergie kwijt kunt.
Padel: de liefdesbaby van tennis en squash
De ene na de andere padelbaan opent in ons land en daarmee is de van oorsprong Mexicaanse sport de grootste sporttrend van dit moment. De balsport is een kruising tussen tennis en squash, die je één-op-één of in duo’s kunt spelen. Je serveert alleen onderhands – in tegenstelling tot bij tennis – en zodra de bal de grond heeft geraakt, mag je via de muur terugspelen. Daardoor ontstaan veel langere en uitdagendere games dan bij tennis. Ook fijn: padel is minder technisch en daardoor makkelijker te leren.
Wat doet padel voor je?
Sprintjes trekken, je armen of benen strekken als je een bal wilt halen, je core aanspannen… Padel is een work-out voor je hele lichaam, waarbij je al je spieren gebruikt. Je wordt sterker, verbetert je coördinatie, balans en reflexen en je conditie gaat met sprongen vooruit. Als je lekker wilt zweten, is dit je sport: met een uur padellen verbrand je gemiddeld zeshonderd calorieën.
Calisthenics: krachttraining in het park
Calisthenics (komt van de Griekse woorden voor ‘mooi’ en ‘kracht’) werd van oorsprong vooral in het zonnige Californië beoefend, maar sinds de lockdowns hebben ook steeds meer Nederlanders deze goedkope buitensport ontdekt. Bij calisthenics train je met behulp van je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Dit doe je met duw-, trek-, zwaai- en sprongbewegingen zoals push-ups en pull-ups. Door het hele land zijn er speciale calisthenics-parken te vinden (zie calisthenicsworld.nl/parken/), waar rekken staan waarmee je je oefeningen kunt uitoefenen. Maar ook in een gewoon park of in je eigen tuin kun je met deze krachtsport aan de slag.
Wat doet calisthenics voor je?
Het grote voordeel van calisthenics is dat je snel je spiermassa vergroot en krachtiger wordt. Dat is wat je wilt, omdat spiermassa van nature vanaf ons dertigste jaarlijks afneemt. Met minder spierkracht wordt bewegen moeilijker en neemt het risico op vallen toe. Een gezonde spiermassa beschermt onder andere tegen diabetes en overgewicht. Daarnaast word je flexibeler en mobieler van deze sport en vergroot je je uithoudingsvermogen. Extra gezondheidsvoordeel: doordat je buiten actief bent maakt je lichaam onder invloed van uv-licht vitamine D aan in de huid. En daar zijn je botten en immuunsysteem weer heel blij mee. Je beweegt natuurlijk, zonder apparatuur, waardoor je minder snel blessures oploopt.Wil je aan de slag? Op YouTube staan veel voorbeelden van trainingsprogramma’s, van beginners tot gevorderden.
Fitnesshoelahoepen: (bijna) net als vroeger
Wie heeft er niet gehoepeld als kind? Zelfs in het oude Egypte vermaakten kinderen zich al met hoepels gemaakt van gedroogde wijnranken. Maar hoepelen is meer dan een retro kinderspel of circusact, tegenwoordig zijn er heuse hoop work-outs. En die doe je niet met een hoepel uit de speelgoedwinkel, maar met een verzwaarde fitness hoop. Het mooie: je kunt er nog steeds heerlijk mee ‘buiten spelen’. Is het mooi weer? Neem je hoepel mee voor een work-out in de tuin, in het park of zelfs op het strand.
Wat doe fitnesshoelahoepen voor je?
Met hoelahoepen train je je buik-, been, rug- en bilspieren. Je conditie verbetert en je taille wordt slanker. Je coördinatievermogen, maar ook je spijvertering gaan erop vooruit. Hoeveel je uit je training haalt, is afhankelijk van je hoepel. Die kies je op basis van je gewicht, lengte en omvang. Hoe zwaarder de hoepel, hoe makkelijker je de beweging onder controle krijgt. Hoe kleiner de hoepel, hoe meer effect een training heeft. Er zijn ook hoepels met golven, massagenoppen en die je extra kunt verzwaren met water of zand. Heb je je het hoopen onder de knie, dan is de repeterende beweging ook nog eens ontzettend mindful.
Boulderen: klimmen en puzzelen tegelijk
Ben je fit en op zoek naar een uitdaging? Ga dan boulderen, oftewel klimmen in een klimhal op een wand van maximaal 4,5 meter hoog. Of je met of zonder zekeringstouw naar boven gaat, hangt af van je ervaring. Op de vloer liggen in elk geval dikke, zachte matten om een eventuele val te breken. Op de wanden zijn verschillende ‘routes in kleur’ uitgestippeld en daardoor kun je het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Leuk om als duo te doen, want dan kun je elkaar helpen en aanmoedigen.
Wat doet boulderen voor je?
Met boulderen train je je bovenlichaam om balans te houden, je armen bij sprongen en je benen om naar boven te klimmen. Daarnaast word je er ontzettend lenig van. Doordat je langzaam en gecontroleerd omhoog klautert, heeft deze sport weinig impact op je gewrichten. Bovendien train je niet alleen je lichaam, maar ook je brein, door te puzzelen met welke route je het best de top bereikt. Twee gezondheidsklappen in één dus!
Floatfit: een hit op het water
Een high intensity interval training (HIIT), dat is Floatfit. Op een stevige stabiele mat, de aquabase, volg je een intensieve training. En met het water als ‘valmat’ voel je je veilig om alles te geven bij deze work-out.
Wat doet floatfit voor je?
Tijdens deze dertig minuten durende work-out voor het hele lichaam doe je onder andere squats, burpees, mountain climbers en andere oefeningen die je misschien wel kent uit een fitnessklas. Je traint dus al je spieren. Vooral je buikspieren worden aan het werk gezet, omdat je moet balanceren op het board om niet in het water te vallen. Omdat je op het water traint, worden je gewrichten minder belast dan op het vasteland. Als beloning krijg je een verkoelende plons in het zwembad.
Buiten zwemmen: lekker verfrissend
Door de sluiting van zwembaden tijdens corona werd het noodgedwongen een trend: buiten zwemmen. En nu willen de liefhebbers niet meer anders dan het hele jaar, of het nou vriest of niet, buiten in het water duiken. En da’s echt niet zo gek. Het grootste voordeel van zwemmen is dat je in het water bijna gewichtloos bent – iemand van 80 kilo weegt bijvoorbeeld maar 8 kilo – en daardoor worden je spieren en gewrichten minimaal belast. Blessures komen zelden voor en het is daarom dan ook een ideale sport voor mensen met overgewicht of gewrichtsklachten.
Wat doet buiten zwemmen voor je?
Met zwemmen train je al je spieren en het is, net als hardlopen en fietsen, een duursport waarvan je longinhoud en dus conditie met sprongen vooruitgaat. Heb je spierpijn van een andere work-out zoals krachttraining? Ga dan baantjes trekken. Zwemmen stimuleert namelijk de aanmaak van testosteron, wat spierherstel bevordert. Buiten zwemmen heeft als voordeel dat het frisse water de koudesensoren activeert. Daardoor verhoogt je hartslag en versnelt je bloedsomloop. Ook neemt het aantal rode bloedcellen en witte bloedcellen toe. Rode bloedcellen zorgen voor een beter transport van zuurstof, wat weer goed is voor organen, weefsels en het immuunsysteem. Daarnaast zorgt de kou voor extra aanmaak van dopamine, het gelukshormoon.
Run-dip-run training: voor lichaam én geest
Deze outdoorsport was vorig jaar al een trend, maar krijgt steeds meer fans. Wat het is? Run-dip-run is hardlopen met een beetje éxtra. Je rent namelijk eerst een aantal kilometers, om vervolgens halverwege een duik in een koude plas, sloot of de zee te maken. Je blijft ongeveer twee minuten in het water, waarna je verder rent naar je startpunt.
Wat doet run-dip-training voor je?
Run-dip-run is een training voor je lichaam én je geest. Met hardlopen train je je been- en bilspieren, je uithoudingsvermogen en krijg je een snellere stofwisseling. Ook fijn: je maakt je hartspier sterker door regelmatig hard te lopen. Door de dip in het water maak je een dosis van de gelukshormonen endorfine en dopamine aan, waardoor je je blijer en energieker voelt. En door de koude plons krijgt je immuunsysteem ook nog eens een boost, omdat je lichaam meer witte bloedlichaampjes aanmaakt.
Danswork-outs: voor een lach op je gezicht
Of je nou regelmatig alleen of met je partner door de huiskamer zwiert, met je (klein)kind een TikTok-dansje oefent of online of in de sportschool een danswork-out volgt: dansen is goed voor je, blijkt uit steeds meer onderzoeken. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest.
Wat doet dansen voor je?
Met dansen houd je je armen, heupen, benen en middel soepel. Bovendien is het goed voor je evenwicht en stabiliteit. Uit een recent Amerikaans onderzoek bij vrouwen tijdens en na hun menopauze blijkt dat ze zowel fysiek als mentaal een boost krijgen als ze drie keer per week dansen. Zowel hun zelfbeeld als zelfrespect neemt toe. Uit eerder onderzoek bleek al dat je tijdens dansen een dosis gelukshormonen aanmaakt waar je ‘u’ tegen zegt. Dus hup, de dansvloer op en draaien met die heupen.
Andere manieren van bewegen
Deze manieren van bewegen zie je misschien niet als een sport, maar ze zijn wél een leuke manier om fit te worden in het park, het strand of in de tuin.
-
Jeu de boules
Dit Franse spelletje wat we vooral kennen van de camping, mogen we niet onderschatten. Je gebruikt je armspieren om de ballen te gooien, zakt door je knieën, legt heel wat meters af en gebruikt je coördinatie om gericht naar de but te kunnen gooien. En omdat je het buiten doet, krijg je ook nog een dosis vitamine D binnen. Trommel een groepje vrienden op en neem kaasjes en wijn mee. -
Badmintonnen
Een racket en shuttle wegen niets, maar toch is deze sport een van de hoogste calorieverbranders van alle sporten: circa 500 per uur. Je rent wat af en gebruikt je hele lichaam, wat ervoor zorgt dat je spieren steviger worden. Ook word je reactievermogen scherper omdat je constant moet reageren op de slag van de tegenstander. Leuk spel voor met de kleinkinderen. -
Frisbeeën
Met het sprintjes trekken om frisbee te vangen train je je beenspieren en gaat je conditie met sprongen vooruit. Ook je hand-oogcoördinatie, en daarmee dus ook je concentratie, train je constant door het vangen en gooien van de frisbee. Frisbee op het strand en je maakt deze work-out in het rulle zand nóg pittiger.