null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Van oorzaken tot symptomen: dít moet je weten over een calciumtekort

Er wordt vaak gezegd dat witte vlekjes op je nagels wijzen op een calciumtekort. Toch is dat slechts een fabeltje. Maar waar moet je dan wel op letten? Van de oorzaken tot de symptomen: we leggen je uit wat je moet weten over een calciumtekort.

Een tekort is vaak pas na lange tijd merkbaar, maar kan wel serieuze gevolgen hebben.

Waarom heb je calcium nodig?

Calcium is een mineraal dat goed is voor je botten en gebit. Dit is namelijk de bouwsteen voor je botweefsel. Daarnaast is het ook belangrijk voor een goede werking van je spieren en zenuwen. Je lichaam kan zelf geen calcium aanmaken, en daarom is het belangrijk dat je dit genoeg binnenkrijgt via je voeding. Krijg je niet genoeg calcium binnen? Dan kan je lichaam dit uit je botten halen. Dat is in principe geen probleem, maar als dit te vaak gebeurt dan kunnen je botten verzwakken en neemt de kans op botbreuken toe.

Calcium in voeding

Dat de slogan ‘melk is goed voor elk’ achterhaald is, dat hoeven we je vast niet meer te vertellen. Toch zit in melk en melkproducten wel een hoop calcium. Daarnaast zit dit ook in noten, peulvruchten en groene bladgroenten. Als je gevarieerd eet, dan is de kans op een calciumtekort klein. Maar als je veganistisch eet of melk en andere zuivelproducten om een andere reden vermijdt, dan loop je meer risico op een calciumtekort. Het kan in dit geval nodig zijn om calciumtabletten te slikken.

Extra calcium

Voor volwassenen adviseert het Voedingscentrum een dagelijkse inname van 950mg calcium. Voor kinderen tot 17 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mannen boven de 70 en vrouwen in en na de menopauze geldt dat zij extra calcium nodig hebben. Bij ouderen wordt calcium minder goed opgenomen in het bloed. Omdat er meer bot wordt afgebroken dan aangemaakt, worden botten brozer. Dit wordt ook wel osteoporose of botontkalking genoemd.

Symptomen van een calciumtekort

Het is vaak lastig om een calciumtekort meteen te herkennen, omdat dit vaak pas na lange tijd merkbaar wordt. Een licht tekort geeft vaak geen klachten. Een calciumtekort kun je dus niet aan witte vlekjes op je nagels herkennen, maar je kunt het wel aan je nagels zien als ze dunner, brozer en zwakker zijn. Daarnaast kan een structureel tekort op de lange termijn zorgen voor de onderstaande klachten:

  • Spierpijn
  • Spierkramp
  • Pijnlijke en/of zwakkere botten
  • Tintelingen/doof gevoel in je mond, vingers of tenen
  • Extreme vermoeidheid
  • Droge, jeukende huid
  • Sneller botbreuken

Naast de bovenstaande klachten kun je een ernstig tekort herkennen aan:

  • Hevige hartritmestoornissen
  • Algemene spierspasmen
  • Strottenhoofdkramp waardoor je tijdelijk moeilijk kunt inademen.

Deze klachten kunnen zeer ernstig tot levensbedreigend zijn. Het is belangrijk om bij dit soort klachten contact op te nemen met een arts.

Lees ook: Déze 4 tekorten komen vaak voor bij vrouwen (en zo voorkom je ze)

De rol van je bijschildklieren

Je bijschildklieren, ook wel parathyreoïden genoemd, maken het hormoon PTH aan en geven dit vrij in je bloed. De wisselwerking tussen dit hormoon, fosfaat en vitamine D regelt het calciumgehalte in je bloed. Zit er veel van het PTH-hormoon je in bloed? Dan stijgt je calciumgehalte. Heb je weinig PTH, dan daalt dit.

Oorzaken van een calciumtekort

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een calciumtekort kan ontstaan.

Traag werkende bijschildklieren

Bij een vertraagde werking van je bijschildklieren wordt er te weinig van het PTH-hormoon aangemaakt, waardoor het calciumgehalte in je bloed daalt. Je kunt last hebben van te traag werkende bijschildklieren door een ingreep aan je (bij)schildklier, stapelingsziekten, een magnesiumtekort of kanker. Heel zelden is dit erfelijk bepaald.

Vitamine D-tekort

Je hebt voeding nodig om calcium binnen te krijgen, maar om die calcium op te kunnen nemen heb je weer vitamine D nodig. Daarom kan een vitamine D-tekort zorgen voor een calciumtekort. Een tekort aan vitamine D kan ontstaan bij een gebrek aan zonlicht, ondervoeding, onevenwichtige voeding, glutenintolerantie, verminderde lever- of nierwerking en langdurige inname van bepaalde medicatie tegen epilepsie.

Ziekte en medicatie

Als laatste kun je in zeldzame gevallen een calciumtekort krijgen door een zware infectie of ziekte waarbij intensieve zorg nodig is. Ook kan bepaalde medicatie tegen bontontkalking samen met een vitamine D-tekort een oorzaak zijn.

Oplossingen

Door voldoende en gevarieerd te eten kun je er voor zorgen dat je door je voeding in ieder geval geen calcium misloopt. Daarnaast is het ook belangrijk om je vitamine D onder de loep te nemen. Anders kun je nog zo veel calcium binnenkrijgen, maar kan je lichaam dit helemaal niet opnemen. Zorg daarom dat je genoeg zonlicht krijgt (dagelijks minimaal 15 minuten). Ook uit voedingsmiddelen zoals vette vis kun je vitamine D halen.

Heb je toch een calciumtekort? Ga dan met de huisarts na waardoor dit kan komen. Bij milde klachten kun je medicatie nemen, zoals calciumcarbonaat. Bij een acuut tekort kan een behandeling in het ziekenhuis met een infuus met een hoge dosis calciumcarbonaat nodig zijn. Komt je calciumtekort door een trage werking van je schildklier? Dan kun je doorverwezen worden naar een endocrinoloog om je hiervoor te behandelen.

Bron | Gezondheid en Wetenschap, Holland & Barret

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden