null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van oorzaak tot symptomen: dít wil je weten over een tarwe-allergie

Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen tarwe te eten omdat dat gezonder zou zijn. Maar voor mensen met een tarwe-allergie is het zelfs essentieel dit graan te laten staan. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je een tarwe-allergie hebt?

En hoe zit dat nu precies met het verschil tussen zo'n allergie voor tarwe en een glutenintolerantie?

Tarwe-allergie

Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en wordt in Nederland héél veel gebruikt. Enorm veel producten bevatten dit graan, veel meer dan je waarschijnlijk denkt. Als je een tarwe-allergie hebt, reageert je lichaam met een allergische reactie op een eiwit dat in tarwe zit. In grote lijnen zitten er vier verschillende eiwitten in tarwe: globuline, albumine, prolamine en glutenine. Die eerste twee zorgen meestal voor de klachten bij tarwe-allergie. Het immuunsysteem reageert op tarwe door het eiwit aan te vallen, waardoor er te veel van het stofje histamine vrijkomt in je lijf. Dat kan zorgen voor vervelende symptomen. Een tarwe-allergie kan in principe op elke leeftijd ontstaan, maar wordt vooral vaak gezien bij kinderen. Zij kunnen in sommige gevallen ook nog over de allergie heen groeien.

Symptomen van tarwe-allergie

Welke klachten je krijgt bij een tarwe-allergie, hangt af van hoe jouw lichaam reageert op zo’n verkeerde reactie op de eiwitten in tarwe. Denk bijvoorbeeld aan huidklachten zoals extreme jeuk of eczeem, maar ook aan maag- en darmklachten, vochtophopingen of luchtwegklachten. In sommige gevallen kan iemand een anafylactische shock krijgen als hij of zij ondanks de tarwe-allergie toch (sporen van) tarwe binnenkrijgt. Dat is een zeer ernstige allergische reactie, waarbij een snelle behandeling van levensbelang is.

Lees ook:

Ilse heeft coeliakie: ‘Zelfs van een paar kruimels brood kan ik weken ziek zijn’

Tarwe vermijden

Mensen met een tarwe-allergie moeten alle producten met tarwe vermijden. Ook andere tarwesoorten, zoals spelt en kamut, kunnen zij meestal niet eten zonder dat dit voor klachten zorgt. Daarbij kun je dus denken aan brood, koekjes en pasta, maar ook in snoep, chips, ijs en sausjes zit vaak tarwe. Zelfs in veel soorten klei en verf zit deze stof, net als in sommige cosmeticaproducten zoals shampoo en lippenstift. Als je een tarwe-allergie hebt, is het dus altijd van belang dat je alle etiketten goed leest en ook kruisbesmetting met tarwevolle producten voorkomt. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat als iemand een tarwebrood gesneden heeft op een snijplank, je daarna niet het tarwevrije brood op diezelfde plek kunt snijden.

Tarwe-allergie of glutenintolerantie?

Een tarwe-allergie wordt regelmatig verward met een intolerantie of sensitiviteit voor gluten, zoals coeliakie of non-coeliac gluten sensitivity. Dat is begrijpelijk: met zowel een tarwe-allergie als een intolerantie voor gluten, kun je geen tarwe eten en zul je dus een speciaal dieet moeten volgen. Echter zijn er een aantal grote verschillen tussen deze aandoeningen. Zo is een glutenintolerantie (coeliakie) een auto-immuunziekte, terwijl tarwe-allergie zorgt voor een allergische reactie van het immuunsysteem. Bij tarwe-allergie moet je alle producten met tarwe erin laten staan, net als producten met tarwesoorten zoals spelt en kamut. Als je glutenintolerant bent, volg je een volledig glutenvrij dieet. Naast tarwe en tarwesoorten laat je dan ook gerst, rogge en haver links liggen in je dieet. Meer over de verschillen tussen gluten-intolerantie en tarwe-allergie kun je hier lezen.

Bron | Stichting Voedselallergie, Nederlandse Coeliakie Vereniging

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden