null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van oorzaak tot behandeling: dit wil je weten over koemelkallergie

Het gros van de mensen met koemelkallergie, groeit hier overheen. Dit gebeurt meestal al vóór hun vijfde levensjaar. Maar wat als de allergie niet verdwijnt?  

We leggen je uit hoe koemelkallergie ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Wat is koemelkallergie?

Als je koemelkallergie hebt, ben je allergisch voor een bepaald eiwit in koemelk. Als je melk drinkt of producten neemt waar melk in verwerkt is, krijg je klachten. Koemelkallergie komt voornamelijk bij baby's voor. Wat nog weleens verward wordt met deze allergie is lactose-intolerantie, maar deze is niet hetzelfde. Bij koemelkallergie ben je allergisch voor een eiwit uit koemelk en bij lactose-intolerantie kun je het melksuiker (lactose) niet verteren.

Hoe ontstaat koemelkallergie?

Als je deze allergie hebt, ben je overgevoelig voor een eiwit in koemelk. Bij baby's - die de meeste allergische klachten ervaren van koemelk - zijn de darmen nog niet volledig volgroeid. Deze laten dan nog te grote, nog niet geheel verteerde stukken eiwit uit de melk door. Dit niet goed verteerde koemelkeiwit komt dan in het bloed, en dit wordt soms als lichaamsvreemd gezien. Daardoor kan een allergie ontstaan. Baby's die flesvoeding krijgen ontwikkelen de allergie sneller dan een baby die borstvoeding krijgt, hoewel ook die laatste koemelkallergie kan krijgen. Dit komt doordat de moeder melkproducten eet of drinkt. Het koemelkeiwit komt dan alsnog in de moedermelk terecht en de baby krijgt dit binnen.

Meestal groeien baby's later over de koemelkallergie heen, maar ze houden vaak wel een allergische aanleg voor bijvoorbeeld astma, hooikoorts of constitutioneel eczeem. Ook kinderen en volwassenen kunnen last hebben van de melkallergie. Als je er niet overheen groeit, moet je je dieet aanpassen en je kunt dan niets eten of drinken waar melk van de koe in zit.

Wat zijn de symptomen van een koemelkallergie?

Enkele symptomen van koemelkallergie die je zelf kunt ervaren (of bij je baby kunt opmerken), zijn onder te verdelen in vier groepen:

  • Huidklachten als jeuk, huiduitslag, netelroos, eczeem en oedeem (rond de ogen of keel);
  • Luchtwegklachten als astma, bronchitis of neus- en oogklachten;
  • Maag- en darmklachten als misselijkheid, overgeven, diarree, verstopping en buikpijn;

Baby's die allergisch zijn kunnen daarnaast voeding weigeren, veel huilen, vertraging hebben met groeien en problemen vertonen met het gedrag. In zeer ernstige gevallen kan een anafylactische shock optreden. Omdat dit niet alle symptomen zijn van koemelkallergie (en de genoemde klachten ook een andere oorzaak kunnen hebben), is het belangrijk om bij klachten een arts te raadplegen.

Wat kun je aan een koemelkallergie doen?

Baby met koemelkallergie

Als je baby een koemelkallergie heeft, moet je kunstvoeding op basis van koemelk vermijden. Het beste alternatief is hypoallergene kunstvoeding op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Het wordt afgeraden om in de eerste zes maanden sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk als vervangende voeding te geven. Kinderen met een allergie voor koemelk beginnen net als andere kinderen tussen vier en zes maanden met eerste hapjes, zoals fruit- of groentehapjes of brood.

Koemelkvrij dieet

Groei je niet over de allergie heen, dan volg je het best een koemelkvrij dieet. Bij eten en koken moet je contact met koemelkeiwit dan zorgvuldig vermijden, om de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk te houden. Een huisarts kan speciale tabletten voorschrijven om milde reacties te beperken. Ernstige reacties moeten altijd met een adrenaline-injectiepen worden behandeld.

Meer lezen over voedingsmiddelen die koemelk bevatten en hoe ze soms worden aangeduid op een etiket? Dat kan hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsplein, Voedingscentrum, Voedselallergie.nl

Beeld | iStock

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden