Van oorsmeer tot zweetvoeten: dit zegt je lichaamsgeur over je gezondheid
Dat je ontlasting hoogstwaarschijnlijk niet naar roosjes ruikt, je elke dag graag een beetje deodorant onder je oksels spuit en de tandenborstel er eerst doorheen haalt voor je op pad gaat, dat is niet zo raar. Lichaamsgeur is heel normaal, maar wist je dat dit ook het een en ander over je gezondheid kan vertellen?
Wanneer is een slechte adem bijvoorbeeld normaal en wanneer is er meer aan de hand?
Wat zegt je lichaamsgeur in de vorm van zweet over je gezondheid?
Bij lichaamsgeur denk je waarschijnlijk al snel aan zweet. Je zweet zelf is geurloos, maar door het contact met bacteriën op de huid krijgt het een geur. Die bacteriën zetten namelijk zweet en afvalstoffen om in andere stoffen. En daar zit een luchtje aan. De geur van zweet hoeft niet per se iets slechts te zeggen over je gezondheid. Maar ruikt je zweet naar azijn? Dan zou dat kunnen wijzen op een traag werkende schildklier. Vooral vrouwen boven de 40 jaar scheiden in dit geval overtollige zuren via hun zweetklieren uit. Daarnaast kan er bij zuurder ruikend zweet iets mis zijn met je nieren. Als laatste kan je lichaamsgeur tijdens de overgang ook sterker ruiken dan normaal en kun je meer gaan zweten.
Stinkvoeten
Ruiken je voeten naar kaas? Dan is de kans groot dat je een voetschimmel te pakken hebt. Dit kun je vaak ook herkennen aan een kloof of losse velletjes op je voet en een vochtige witte plek waar de schimmel is ontstaan. Als je dit niet behandeld kunnen er rode schilferende plekken, blaasjes en puistjes ontstaan en wordt het eelt van je voet vaak dikker.
Oorsmeer
Ook oorsmeer is net als zweet in principe geurloos. Als je toch iets ruikt dan zou dat kunnen wijzen op een oorinfectie of een verstopt oor. Neem in dit geval contact op met de huisarts.
Geur uit je navel
Ruik je ineens een sterke lichaamsgeur uit je navel en komt hier pus uit, dan kan dat over je gezondheid verklappen dat je een ontsteking hebt. In een navel kunnen meer dan tweeduizend bacteriën leven, maar gemiddeld zijn dit er zo’n 67. Het is dus geen overbodige luxe om ‘m dagelijks goed schoon te maken om een navelontsteking te voorkomen. Zeker als je een diepere navel met veel plooien hebt. Het schoonmaken kun je het beste doen met water en zeep en eventueel een wattenstaafje. Vooral mensen met een navelpiercing en mensen met diabetes lopen meer risico op een ontsteking.
Slechte adem
Dat je ’s ochtends niet zo fris uit je mond ruikt, dat is heel normaal. Dit komt omdat je ’s nachts minder speeksel aanmaakt. Dat speeksel zorgt er normaal gesproken voor dat de bacteriën die voor die nare luchtjes zorgen geen kans maken. Daarnaast kun je bij honger, dorst of voedingsmiddelen zoals ui en knoflook minder fris uit je mond ruiken. Heb je op een ander moment toch last van een slechte adem of vieze smaak in je mond? Dan zou dat onder andere kunnen wijzen op een sinusinfectie (infectie van een neusbijholte) of kun je een tandvleesaandoening hebben. Ook bij het syndroom van Sjögren – een auto-immuunziekte waarbij de traan- en speekselklieren ontstoken zijn – is een slechte adem een symptoom. Verder kan dit ook wijzen op diabetes, een longontsteking of lever- en nierproblemen. Ruikt je adem naar rotte eieren, ben je vaak moe én snurk je? Dan zou het ook een teken van slaapapneu kunnen zijn.
Sterke urinegeur
Nog een andere lichaamsgeur die je een hoop kan vertellen over je gezondheid is de geur van urine. Bij te weinig vochtopname of bij veel vochtverlies is je urine geconcentreerder en ruikt dit sterker. Verder kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals asperges, je plas anders laten ruiken. Ruikt je urine naar ammoniak? Dan eet je waarschijnlijk (te)veel eiwitten. Heeft je urine een acetongeur of ruikt dit zoet en fruitig? Dan kan het ook een symptoom van diabetes zijn.
Lees ook:
Dít is wat de kleur van je urine je vertelt over je gezondheid
Stinkende ontlasting
Het is logisch dat je poep niet naar roosjes ruikt, maar echt heel erg stinken is ook niet gezond. Ruikt je ontlasting heel sterk en heb je daarnaast ook andere klachten zoals misselijkheid, een opgeblazen buik, buikkrampen of diarree? Dan kan het zijn dat bacteriën of parasieten de geur veroorzaken. Ook kan het een teken zijn dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Dat kan komen door een maag-darminfectie of een darmziekte zoals de ziekte van Crohn of coeliakie.
De geur van je vagina
Als laatste kan de geur van je vagina je ook vertellen hoe het er met je gezondheid voor staat. Deze geur kan veranderen door zweet, seks of je menstruatie. Heb je een tampon te lang laten zitten of was je je vagina niet goed? Dan kun je een sterkere vaginale geur ruiken. Ruikt je vagina visachtig of heeft het een andere vieze geur? Dan kan het ook wijzen op een infectie. Als dit bijvoorbeeld gepaard gaat met afwijkende afscheiding, jeuk of een branderig gevoel kan het bacteriële vaginose zijn. Ook kan de Candida albicans-schimmel een vaginale schimmelinfectie veroorzaken.
Bron | Plusonline, Gezondheidsnet
Beeld | Getty Images