null Beeld

Van ontstaan tot genezen: dit is alles wat je wilt weten over pinda-allergie

Er zijn maar weinig allergieën die zo gevreesd worden als een pinda-allergie. Mensen met een pinda-allergie kunnen in een anafylactische shock raken als ze per ongeluk pinda binnenkrijgen, en dat is zelfs dodelijk. Maar veel van ons weten eigenlijk niet zo veel over pinda-allergie.

Dit is hoe de ontstaat, hoe je het kunt voorkomen én wat je eraan kunt doen.

Ernstige voedselallergie

Nederlanders zijn vaak gek op pinda’s: in borrelnootjes, maar ook in pindakaas of satésaus. De pinda behoort tot de peulvruchten en is dus geen noot, wat vaak wel gedacht wordt. Maar er zijn ook juist heel wat mensen die pinda’s moeten mijden; zij hebben een pinda-allergie.

Onderzoek toont aan dat ongeveer 0,5 tot 2 procent van alle kinderen in westerse landen een pinda-allergie heeft. In Nederland zou dat gaan om ongeveer 1 procent van alle kinderen, waarvan slechts 25 procent over de allergie heen zal groeien. Ongeveer één op de honderd Nederlanders kan dus niet tegen pinda’s.

Allergische reactie

Bij een pinda-allergie komt het lichaam van de patiënt enorm in opstand wanneer het gegeten wordt, en dat kan zeer ernstige gevolgen hebben. Mensen met een pinda-allergie reageren op de eiwitten in de pinda, waardoor het afweersysteem getriggerd wordt en extra histamine aanmaakt. Dat noemen we dus een allergische reactie.

Door de histamine in het bloed daalt de bloeddruk in korte tijd heel snel, waardoor de patiënt vaak duizelig wordt en flauw kan vallen. Ook kunnen zwellingen van het gezicht, tong, lippen en alle slijmvliezen ontstaan. Dit kan vervolgens weer zorgen voor ernstige ademhalingsproblemen.

Anafylactische shock door pinda

Ook kan de patiënt in een anafylactische shock raken. Dan verwijden de bloedvaten zo snel dat er een levensgevaarlijke shocktoestand ontstaat. Als de patiënt niet zo snel mogelijk wordt behandeld, kan die reactie dodelijk zijn. De stof adrenaline verlicht de symptomen van anafylaxie. Mensen die weten dat ze zo’n ernstige allergie hebben, dragen meestal dan ook constant een injectiespuit met adrenaline bij zich.

Deze ken je misschien wel als de EpiPen. Dat is een injectiepen die zo gemaakt is dat iedereen die in geval van nood kan zetten, zelfs zonder medische kennis. Meteen na het injecteren moet nog steeds 112 zo snel mogelijk gebeld worden. De adrenalinekick uit die spuit werkt namelijk maar tijdelijk.

Dodelijk

Hoewel zo’n shock dodelijk kan zijn, komt het niet heel vaak door dat mensen overlijden door hun pinda-allergie. Precieze cijfers zijn er niet, maar volgens de Stichting Voedselallergie overlijden er jaarlijks ongeveer honderd Europeanen aan niet goed behandelde allergische reacties. Daarvan is slechts een klein gedeelte veroorzaakt door pinda’s.

Lees ook: Onderzoekers zijn een stapje dichter bij een medicijn tegen pinda-allergie

Eiwit van de pinda

Pinda-allergie is zeker niet de enige voedselallergie die veel voorkomt. Ook melk, vis, noten, schaaldieren en eieren zorgen bijvoorbeeld vaak voor een ernstige reacties. Pinda-allergie springt eruit omdat er maar heel weinig eiwit nodig is om een ernstige lichamelijke reactie te veroorzaken.

Slechts 2 milligram eiwit van de pinda kan al zorgen voor een anafylactische shock. In één pinda zit 200 milligram eiwit, dus slechts één honderdste kan iemand met een allergie al doodziek maken. Je loopt met zo’n pinda-allergie dus al snel gevaar, want 2 milligram pinda is niet altijd met het blote oog te zien.

Pinda-allergie voorkomen

Het is dus niet zo verrassend dat veel mensen bezorgd zijn dat hun kind ook zo’n allergie ontwikkelt. Veel mensen denken dat je baby’s daarom juist geen producten met pinda’s moet geven, maar volgens artsen werkt dat juist averechts.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde zegt dat baby’s tussen de zes en acht maanden oud die al regelmatig voeding met pinda’s krijgen, later minder kans hebben op zo’n allergie. Uiteraard mag je een baby niet zomaar een pinda geven in verband met het stikgevaar, maar wat pindakaas door pap of een groentehapje kan wel.

Pinda-allergie genezen

Op dit moment is er nog geen geneesmiddel om pinda-allergie te verhelpen, maar dat komt gelukkig wel steeds dichterbij. Amerikaanse onderzoekers van de Stanford University hebben recent een succesvolle proef gedaanmet een injectie met een antistof die patiënten binnen twee tot zes weken van de allergische reactie af kan helpen.

Meer dan de helft van de mensen die deelnam aan de proef, kon na 45 dagen een kleine hoeveelheid pinda’s eten zonder ziek te worden. In verband met de veiligheid werd het vaccin nu maar op weinig mensen getest, maar de eerste resultaten zijn dus hoopvol.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Stichting Voedselallergie, Reinier de Graaf Gasthuis, NVK, Quest

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden