null Beeld

Van nachtzweten tot hartkloppingen: dít doet de overgang met je lichaam

Dat de overgang je lichaam helemaal ontregelt, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar wist jij bijvoorbeeld dat je menstruatie je kan vertellen in welke fase van de overgang je zit? En welke overgangsklachten zijn naast nachtzweten en opvliegers eigenlijk nog meer lichamelijke symptomen van de menopauze?

“Sinds een half jaar heb ik gezellig de opvliegers”, grapt Margriets eindredacteur Alexandra Holscher over haar overgangsklachten. En ze is niet alleen. Zo’n tachtig procent van alle vrouwen heeft last van deze plotselinge warmte-aanvallen. “Je kunt opeens een hoofd krijgen als een tomaat, terwijl het zweet van je voorhoofd druppelt”, verklaart ook gynaecoloog Dorenda van Dijken.

Minder bekende overgangsklachten

Maar nachtzweten en opvliegers zijn volgens de gynaecoloog niet het enige probleem. “Wat minder bekende overgangsklachten zijn bijvoorbeeld spier- en gewrichtsklachten. Die merk je vaak doordat het symmetrisch is. Je krijgt last van je polsen of je knieën. Echt het gevoel dat je ’s ochtends op gang moet komen.”

Voor actrice Isa hoes zijn deze overgangsklachten heel herkenbaar. “Ik weet nog wel dat we (actrice Medina Schuurman, red.) ineens overal pijn kregen met fietsen. Wat is dit, dacht ik. Worden we nu ineens gewoon heel oud?”

Menstruatie tijdens de overgang

Ook over de menstruatie tijdens de overgang bestaan nogal wat misverstanden. Overgangsconsulent Jos Teunis valt gelijk maar met de deur in huis: “Zolang je nog in de overgangsperiode zit, heb je nog gewoon eisprongen.” En wie ovuleert, wordt ook nog ongesteld. “In het begin wordt het vaak heftiger. Dan verlies je ineens veel bloed”, vertelt Catherine van Hees van Care for Women. “Kom je dan wat verder in de overgang, dan zie je dat de menstruatie onregelmatiger wordt. Minder hevig, en minder vaak.”

De vorm van je lichaam verandert tijdens de overgang

Ook aan de buitenkant gebeurt er van alles met je lichaam. “Je lijf verandert en daardoor word je onzekerder over je lichaam. Het is confronterend in een tijd waarin iedereen zichzelf toont op social media. Omdat je denkt: zo hoor ik er eigenlijk ook uit te zien”, roept adjunct-hoofdredacteur Hélène Delhaas uit. “Je vetverhouding verandert. Dus je krijgt dunnere beentjes en een extra rand rond je maag”, verklaart actrice Medina Schuurman.

Kijk ook:

Zóveel kilo mag je maximaal aankomen tijdens de overgang

Door de overgang heen

Volgens Medina en haar vriendin Isa Hoes moeten we ons van deze overgangsklachten echter niets aantrekken. “Levensgeluk komt van binnen", zegt Isa. "Het gaat om innerlijke vitaliteit. Ik zit steeds beter in mijn vel en dat zie ik aan mezelf.” Medina liefkozend: “Zij wordt ouder en eigenlijk knapper, leuker, wijzer, interessanter. Dus je moet even door die overgang heen, maar als je het aanpakt, dan word je uiteindelijk een mooie oude wijze vrouw.”

Videograaf | Patricia Gooijer

Visagie | Nicolette Brønsted, Carmen Zomers

Deskundigen en ervaringsdeskundigen

Deze video’s zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volgende deskundigen en ervaringsdeskundigen:

  • Actrices, schrijfsters en oprichtsters van I’M Isa Hoes & Medina Schuurman
  • Care for Women oprichtster Catherine van Heest
  • Gynaecoloog Dorenda van Dijken
  • Overgangsconsulent Jos Teunis
  • Voedingsdeskundige Rineke Dijkinga
  • Seksuologe Astrid Kremers
  • Margriet-redacteuren en ervaringsdeskundigen Alexandra Holscher en Hélène Delhaas
  • Margriet-lezeressen en ervaringsdeskundigen Emmy Folmer, Karin Haska en Marianne Hartman

Care for Women

Toen de moeder van Catherine van Heest in de overgang zat, zei de huisarts heel kort door de bocht dat ze hier ‘vanzelf weer doorheen zou komen’. Dat was het begin van Care for Women. Catherine wilde oplossingen. Ze deed onderzoek en schreef haar eerste boek: Leidraad voor de overgang. Daarna ging het snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef haar tweede boek Opvliegers, liever niet en voordat ze het wist schreef ze een opleiding voor overgangsconsulenten. In 2005 werd de opleiding voor overgangsconsulenten verbreed en werd het beroep: ‘Care for Women specialiste’ geboren.

“De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”, vindt Catherine. “Het maakt mij nog steeds boos. Als we hoofdpijn hebben is het normaal dat we paracetamol slikken. En de klachten die bij de overgang horen moeten we maar gewoon accepteren? Ik begrijp dit nog steeds niet.”

I’M

Isa Hoes & Medina Schuurman zijn de initiatiefnemers en oprichters van I’M. I’M is er voor de 40+ vrouw. Deze vrouw staat midden in het leven en heeft vaak een gezin en een drukke baan. Ze zet zichzelf meestal op de laatste plaats en heeft moeite met tijd voor zichzelf inplannen. Ze staat aan het begin van de overgang, zit er middenin of is er al doorheen. Op naar een nieuwe fase in haar leven! I’M is een 360° concept dat online en offline projecten en duurzame productlijnen ontwikkelt voor de 40+ vrouw. Dit doet I’M op gebieden als lifestyle, beauty, duurzaamheid, food, health, body, mind & entertainment.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden