Van minder diep tot nachtmerries: zo beïnvloedt corona onze slaap
Sinds het begin van de pandemie wordt er al onderzoek gedaan naar covid en de invloed hiervan op onze fysieke en mentale gezondheid. Daarbij wordt ook gekeken naar de invloed van corona op onze slaap. En die blijkt groter te zijn dan je misschien verwacht.
Wereldwijd zijn er al meer dan 650 miljoen besmettingen met corona vastgelegd, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar lang niet alle gevallen worden daadwerkelijk gerapporteerd, wat betekent dat het waarschijnlijk om nog veel hogere cijfers gaat.
De invloed van corona op slaap
Hoe corona onze slaappatronen beïnvloedt, is op verschillende manieren onderzocht. Zo werd in het begin van de pandemie vooral gekeken naar de invloed van een lockdown op ons slaappatroon. Toen bleek dat we meer sliepen, maar de kwaliteit van onze slaap was slechter. Nu de pandemie langer voortduurt en lockdowns tot de verleden tijd behoren, wordt ook naar andere zaken gekeken. Uit nieuwe data blijkt dat een besmetting met corona onze slaap beïnvloedt en zelfs onze dromen. Uit de meest recente meta-analyse, een onderzoek waarbij resultaten van voorgaande onderzoeken gebundeld worden voor een precieze uitspraak, blijkt dat zo’n 52 procent van de mensen die corona krijgt, last heeft van een verstoorde slaap op het moment dat hij of zij ziek is. Hierbij komt slapeloosheid (insomnia) het meest voor. Ze vinden het moeilijk om in slaap te vallen en in slaap te blijven en worden vaak vroeg wakker
Slaapproblemen na een coronabesmetting
Helaas blijft het niet bij slaapproblemen tijdens een coronabesmetting. Ook als mensen herstellen, kunnen problemen als slapeloosheid blijven aanhouden. Zo blijkt uit een Chinees onderzoek dat 26 procent van de patiënten die opgenomen werd in het ziekenhuis, twee weken na het ontslag nog steeds klachten van slapeloosheid liet zien. Een Amerikaans onderzoek doet daar nog een schepje bovenop: daaruit blijkt dat mensen die een coronainfectie gehad hebben, meer kans hebben op slaapproblemen dan mensen die nooit een infectie hadden. Dit bleef zelfs aanhouden tot een maand na een positieve coronatest.
Long covid en slaap
Veel mensen hebben ongeveer een week last van hun coronaklachten en herstellen daarna. Maar er is ook een groep patiënten die op de lange termijn klachten houdt: long covid. Deze groep heeft een vergrote kans op aanhoudende slaapproblemen. In 2021 werd een onderzoek gedaan onder meer dan 3000 mensen met long covid, waarbij deelnemers zelf moesten aangeven waar ze last van hadden. Bijna 80 procent van de deelnemers gaf aan last te hebben van slaapproblemen, waarbij slapeloosheid het vaakst genoemd werd.
In onze slaap gaan we door verschillende fases: de inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en de REM-slaap. Uit een recent onderzoek blijkt dat mensen met long covid over het algemeen minder sliepen, maar vooral ook minder diepe slaap kregen dan deelnemers die nooit covid gehad hebben. En dat verlies van diepe slaap kan reden tot zorg zijn. Dit is namelijk de fase die ervoor zorgt dat we ons minder moe voelen en ook de fase die onze concentratie en ons geheugen versterkt. Dit gebrek aan diepe slaap zou tijdens en na corona kunnen zorgen voor het fenomeen hersenmist. Daarbij is er nog een reden waarom het zorgelijk is dat covid onze slaap beïnvloedt: slaap helpt ons immuunsysteem om infecties te bestrijden. Minder slaap zou dus kunnen betekenen dat ons immuunsysteem hier meer moeite mee heeft.
Waarom beïnvloed corona onze slaap?
Dat is een belangrijke vraag, waar verschillende antwoorden op zijn. Onderzoekers zien bijvoorbeeld dat covid een directe impact op onze hersenen kan hebben, waaronder ook op de gebieden die ons slaapritme en de bijbehorende fases controleren. Hoe dit precies werkt, weten ze niet, maar het zou kunnen dat het virus het centrale zenuwstelsel aantast of de hoeveelheid bloed die naar onze hersenen stroomt. Daarbij kunnen de klachten van corona, koorts, hoesten en problemen met ademen, ook invloed hebben op je slaap. Dat is niet alleen het geval bij corona, maar bijvoorbeeld ook bij een verkoudheid. Onderzoekers zien daarbij ook een sterk verband tussen covid en mentale problemen, waaronder depressie en angst. Dit kan ontstaan doordat je je zorgen maakt over je herstel, eenzaamheid of de sociale isolatie die je doormaakt. Deze problemen kunnen de kwaliteit van je slaap verslechteren.
Invloed op dromen
We benoemden het eerder al even: in sommige gevallen heeft corona ook een impact op onze dromen. Zo blijkt uit onderzoek dat zowel coronapatiënten als mensen die geen corona hebben gehad, meer zijn gaan dromen tijdens de pandemie. Maar er is wel een verschil tussen de groepen: mensen met een infectie hadden meer nachtmerries. Hoe dit precies kan is nog niet duidelijk, maar het zou ook hier weer te makken kunnen hebben met onze mentale gesteldheid tijdens een infectie.
Bron | Sciencealert