Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van maagzuurremmers tot het nut van maagzuur: dit zijn de feiten en fabels

De feestdagen staan weer voor de deur, en dat betekent natuurlijk ook een hoop lekkere maaltijden en de nodige drankjes. Hoewel we daar nu al naar uitkijken, ligt daardoor voor veel mensen ook de kans op brandend maagzuur op de loer. Is het ongezond om tussen die kerstversnaperingen door dan een maagzuurremmer slikken?

En wat is eigenlijk het nut van maagzuur? Twee experts zetten de feiten en fabels over maagzuur op een rij.

Feiten en fabels: is maagzuur nuttig?

Over maagzuur en het slikken van maagzuurremmers bestaan verschillende feiten en fabels. Laten we eerst dieper ingaan op het nut van maagzuur. Je lichaam maakt dit aan om je eten in kleine stukjes af te breken, waardoor je dunne darm hier voedingsstoffen uit kan opnemen. Maag-darm-leverarts Pieter Jan de Jonge van het Erasmus MC legt aan het AD uit dat er allerlei verschillende stoffen in maagzuur zitten die helpen bij de spijsvertering. Daarnaast doodt het maagzuur slechte bacteriën, die maagdarminfecties voorkomen, legt hoogleraar Vitaliteit David van Bodegom van Leyden Academy uit. Het is dus een feit dat maagzuur nuttig is voor je lichaam.

Brandend maagzuur en overgewicht

Vaak wordt de link gelegd tussen overgewicht en een grotere kans op brandend maagzuur. Dat is volgens Van Bodegom een feit. Een dikke buik zorgt namelijk voor meer druk op de maag, waardoor de maaginhoud omhoog wordt geduwd. Zwangere vrouwen kunnen hier in de laatste maanden van hun zwangerschap ook last van krijgen. Tussen die twee is volgens De Jonge nog een verband; mensen met overgewicht en zwangere vrouwen ervaren namelijk beide ook hormonale veranderingen. Hierdoor verslapt de slokdarmsluitspier, waardoor je last kunt krijgen van maagzuurklachten.

Maagzuur en het middenrif

Daarnaast is de relatie tussen brandend maagzuur en je middenrif ook een feit. Je slokdarm helpt je maag afsluiten en loopt door je middenrif. Hierdoor kun je bij een middenrifbreuk last krijgen van maagzuurklachten. De Jonge legt uit dat dit ook wel refluxziekte wordt genoemd. Dat houdt in dat de opening in het middenrif verwijd is, waar de slokdarm doorheen loopt. In dit geval gaat de sluitspier tussen maag en slokdarm niet zo goed meer dicht, waardoor je maagzuur makkelijker in je slokdarm terecht komt.

Lees ook: Deze vijf symptomen van brandend maagzuur ken je misschien nog niet

Brandend maagzuur doet pijn

Maagzuur doet in principe geen pijn, omdat je maag goed bekleed is met cellen die tegen de zure sappen kunnen. In dit geval is dat dus een fabeltje. Als je wel eens last hebt gehad van brandend maagzuur denk je hier misschien anders over, maar dat komt omdat de slokdarm minder goed bekleed is tegen het zuur. Zeker als er vaak en veel maagzuur in je slokdarm terecht komt wordt dit steeds gevoeliger en kan het vooral achter je borstbeen flink branden. In dat geval heb je te maken met refluxziekte en heb je vaak ook last van oprispingen, aldus De Jonge.

Maagzuurremmers slikken is ongezond

De laatste stelling dat maagzuurremmers slikken ongezond zou zijn, is deels een feit en deels een fabel. Het is verstandig om eerst je levensstijl aan te passen bij maagzuurklachten, maar als dit niet helpt kun je medicatie slikken. Er bestaan verschillende medicijnen tegen brandend maagzuur die de sappen bijvoorbeeld neutraliseren of de maagzuurproductie zelfs verlagen. Dit soort medicatie kan worden voorgeschreven door een arts, maar kun je ook zonder recept kopen. Volgens Van Bodegom is het verstandig om altijd eerst langs de huisarts te gaan, omdat je maagzuurklachten ook op andere manieren dan met medicatie kunt behandelen.

Daarnaast hebben maagzuurbinders, die het maagzuur neutraliseren met onder andere kalk, vaak weinig bijwerkingen. Toch kan volgens Van Bodegom te veel kalk in je lichaam wel schadelijk zijn voor je nieren, en je hart-, en bloedvaten. Helemaal gezond is dit dus niet. Daarnaast zorgen protonpompremmers, medicatie die de maagzuurproductie verlaagt, bij langdurig slikken vaker voor problemen. Zo komt een darminfectie drie keer zo vaak voor, waarschijnlijk omdat je lichaam minder maagzuur aanmaakt, dat normaal gesproken de bacteriën doodt. Ook longontstekingen komen vaker voor. Daarnaast zijn er volgens De Jonge verbanden te leggen met botontkalking en een tekort aan mineralen en vitaminen, al zijn die percentages laag.

Medicatie tegen maagzuur

Toch betekent dat niet dat je helemaal nooit meer medicatie tegen maagzuur zou moeten slikken. Zo kan het bij een maagzweer of slokdarmontsteking een goed medicijn zijn. In dat geval wegen de nadelige bijwerkingen van protonpompremmers niet op tegen de voordelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden