null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van levensbelang: dít is wat je moet weten over je bloedgroep

Vandaag is het Wereld Donordag. En als er iets veel wordt getransplanteerd, is het wel bloed. Daarbij is het heel belangrijk dat de donor hetzelfde bloed heeft als de ontvanger. Wanneer je bloed uit een verkeerde bloedgroep krijgt toegediend, kan dat dodelijke gevolgen hebben. Maar weet jij eigenlijk wel wat je bloedgroep is?

Grote kans dat het antwoord hierop nee is. Maar de helft van alle Nederlanders kent zijn of haar bloedgroep. Als er geen medische noodzaak is, kun je daar ook niet zomaar achter komen. Gelukkig is dat helemaal niet erg.

Meest voorkomend

We kennen vier typen bloed: A, B, AB of O. Die laatste komt het meest voor: 47% van de Nederlanders heeft bloedgroep O. Ook A (42%) zien we vaak in ons land. B (8%) en AB (3%) zijn een stuk zeldzamer. Welke bloedgroep je hebt, is erfelijk bepaald. Hebben je ouders bijvoorbeeld allebei O, dan zal dat ook voor jou gelden. Heeft de ene ouder A en de andere B, dan kun je als kind elke bloedgroep hebben.

Negatief of positief

Naast deze vier soorten bloed wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen de zogeheten rhesusfactor positief of negatief. Zo kan je bloedgroep O positief of O negatief zijn. 84% van de Nederlanders heeft de rhesusfactor ‘positief’.

Meer dan 300 soorten

Globaal gezien zijn er in in principe acht typen bloedgroepen. Maar dat wil niet zeggen dat er niet meer variaties bestaan. “Er zijn naast het bloedgroepsysteem met letters en het rhesus-systeem nog dertig andere bloedgroepsystemen met wel driehonderd verschillende antigenen,” vertelt celbiologe Marieke von Lindern aan het AD. “Die geven bij een eerste transfusie geen problemen. Maar patiënten met chronische bloedarmoede, die vaak een transfusie nodig hebben, lopen een groot risico om toch een afweerreactie tegen bepaalde antigenen te ontwikkelen.”

Bloedgroep O negatief

De bloedgroep O negatief komt bij slechts zeven procent van de Nederlandse bevolking voor, maar heeft wel een belangrijke eigenschap. Iedereen kan namelijk een bloedtransfusie van dit type ontvangen, wat zijn eigen bloedgroep ook is. Omdat dit type bloed enorm populair is maar slechts door weinig mensen kan worden gedoneerd, zijn Canadese wetenschappers al een aantal jaar bezig een manier te vinden om elke bloedgroep te kunnen veranderen in dit O-type.

Altijd onderzoek

Wanneer je in het ziekenhuis terecht komt, zal een arts altijd onderzoek doen naar je bloedgroep voor hij overgaat tot een bloedtransfusie. Ook als je weet welke bloedgroep je hebt. Medici willen elk risico uitsluiten. Een ‘verkeerde’ bloedtransfusie kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem er alles aan zal doen om het nieuwe bloed af te stoten. En dat kan fatale gevolgen hebben.

Lees ook

Ontroerend: 18-jarige orgaandonor redt 9 levens en krijgt erehaag in ziekenhuis

Bronnen| nu.nl, sanquin.nl, AD, erfelijkheid.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden