Ill Woman at home, laying on sofa and consulting with her doctor over her laptop. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van koude rillingen tot pijn in je buik: aan deze symptomen kun je een galwegontsteking herkennen

Heb je last van koude rillingen of pijn aan de rechterkant boven in je buik? Dat zou wel eens kunnen wijzen op een galwegontsteking. We leggen je uit aan welke klachten en symptomen je dit allemaal kunt herkennen en wat de mogelijke behandelingen zijn.

En hoe ontstaat zo'n galwegontsteking eigenlijk?

Wat is een galwegontsteking?

Er zitten veel kleine galkanaaltjes in je lever, die samen komen in grotere galwegen. Hierdoor wordt galvloeistof afgevoerd naar je galblaas en daarna naar de dunne darm. Dit heb je nodig om vetten te kunnen verteren. Als je last hebt van een galwegontsteking (cholangitis) zijn de galwegen in of buiten je lever ontstoken.

Oorzaken

Zo’n galwegontsteking kan ontstaan door een verstopping of een vernauwing van je galwegen. Hierdoor kan de galvloeistof minder goed doorstromen en kunnen bacteriën uit de dunne darm zich makkelijker in de galwegen nestelen. Vervolgens kan een ontsteking optreden. Vaak wordt zo’n vernauwing of verstopping veroorzaakt door een galsteen die vast komt te zitten in de galwegen. Verder kan een aangeboren afwijking of een tumor in de galwegen ook de bron zijn. Als de ontsteking niet door bacteriën komt, dan heb je te maken met Primaire Sclerosende Cholangitis (PSC). In dit geval zijn meerdere galwegen binnen en buiten de lever ontstoken zonder duidelijke oorzaak.

Symptomen van een galwegontsteking

Volgens de Maag Lever Darm Stichting kun je een galwegontsteking vaak in eerste instantie herkennen aan de volgende symptomen:

  • Koude rillingen
  • Koorts
  • Jeuk
  • Pijn in de rechterbovenbuik
  • Geelzucht (huid en oogwit kleuren geel)

Als je last hebt van een steeds terugkerende ontsteking kun je er ernstige complicaties ontstaan. Indien de kleine galwegen in je lever ook ontsteken kan dit tot levercirrose leiden. De lever kan door ontstekingen littekenweefsel vormen, waardoor de lever uiteindelijk minder goed kan functioneren. Verder kunnen bacteriën in de lever een ontsteking met pus veroorzaken. Dit wordt ook wel een leverabces genoemd.

Lees ook:

Híeraan kun je een vervette lever herkennen

Behandeling

Heb je last van de bovenstaande klachten? Dan kan met een bloedonderzoek een galwegontsteking worden vastgesteld. Eventuele afwijkingen van de galwegen kunnen met een echo of MRI-scan in kaart worden gebracht. In de meeste gevallen kan een galwegontsteking worden behandeld met antibiotica. Als er galstenen in de weg zitten kunnen deze operatief worden verwijderd. Heb je ook last van galstenen in je galblaas? Dan kan een arts er voor kiezen om ook de galblaas te verwijderen. Dit verkleint tevens de kans op nieuwe galstenen en ontstekingen.

Bron | Maag Lever Darm Stichting

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden