null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van klachten tot kraken: dit moet je weten voor je naar een chiropractor gaat

Nekklachten, een zere rug en pijn in ons hoofd: we hebben het allemaal wel eens. Vooral bij aanhoudende pijn is de fysiotherapeut vaak de eerste persoon waar we aan denken om naar toe te gaan. Maar wist je dat je met deze klachten ook bij een chiropractor terecht kunt?

Chiropractor Tanja Valk-Mulder (48) legt uit hoe

een chiropractor je kan helpen.

De chiropractor

Een chiropractor houdt zich bezig met het diagnosticeren en het behandelen van pijnklachten of problemen die van oorsprong te vinden zijn in het zogenoemde bewegingsapparaat: de wervelkolom, het zenuwstelsel, de spieren en de gewrichten. Eigenlijk kan een chiropractor vaak alles wat met het bewegingsapparaat te maken heeft behandelen. Denk hierbij aan schouder en armklachten, een hernia, heupklachten, knieklachten en enkelklachten.

Chiropractie zit niet in het basispakket van je zorgverzekering, maar valt onder de complementaire geneeskunde en daarmee veelal onder de aanvullende verzekering. Deze beslissing wordt gemaakt door de overheid, gebaseerd op hoe ons zorgstelsel ooit is ingericht. Of je een vergoeding krijgt voor een bezoek aan de chiropractor, hangt dus af van welke aanvullende verzekering je hebt en naar welke behandelaar je gaat.

Meest voorkomende klachten

Jong en oud kunnen terecht bij de chiropractor met klachten. Vaak zien de behandelaars drie verschillende symptomen terugkomen: een pijnlijke nek, rugklachten en hoofdpijn.

1. Een zere nek

Een van de meest geziene klachten bij de chiropractor, is pijn in de nek. Een symptoom dat veel verschillende oorzaken kan hebben, vertelt chiropractor Tanja Valk-Mulder. “Bij de nek wordt er vaak naar een heel groot gebied gekeken. Als je last hebt van je nek, wil dat namelijk niet zeggen dat de nek de boosdoener is. Het zou kunnen dat de nek aan het compenseren is voor je bovenrug of je schouder.” Daarom kijkt de chiropractor tijdens het eerste consult samen met de patiënt naar wat het probleem is, op basis waarvan een behandelplan gemaakt wordt.

2. Rugklachten

“Vroeger hoorden rugklachten vooral bij de wat oudere mensen met de zware fysieke beroepen zoals metselaars en stratenmakers, maar tegenwoordig krijgen mensen op steeds jongere leeftijd al rugklachten. Door goed door te vragen filteren we met welke klachten iemand binnenkomt.” Met filteren bedoelt Valk-Mulder dat er niet alleen gekeken wordt naar welke symptomen er zijn, maar vooral ook naar de oorzaken. Komt het bijvoorbeeld door werk, heeft het te maken met overbelasting of is er een andere reden?

Vooral met zogeheten mechanische rugklachten kan een chiropractor je direct helpen. Denk daarbij aan rugklachten door een verkeerde houding of te gespannen spieren. Bij niet-mechanische klachten, bijvoorbeeld tumoren of pijn in de rug door een probleem in de buikwand, zal hij of zij je doorsturen naar een specialist op dat gebied. “Het is dus niet zo dat bij iedereen die rugpijn heeft een chiropractor het probleem zelf kan wegnemen. We kijken daarom eerst goed in hoeverre iemand door ons behandelbaar is en kunnen zo mensen direct of indirect helpen bij het oplossen van hun rugprobleem."

3. Hoofdpijn

Als je hoofdpijn hebt, is de chiropractor misschien niet de eerste behandelaar waar je aan denkt. Maar bij aanhoudende hoofdpijn kan het wel een uitkomst zijn, vooral als de oorzaak van de pijn ergens anders dan je hoofd ligt. Valk-Mulder legt uit: “Bij hoofdpijn zijn het vaak voornamelijk je nekwervels en je spieren die de boosdoeners zijn. Er lopen spieren van je schedel naar je nek, en van je nek naar je schouders. Dat zijn vaak de belangrijkste structuren die hoofdpijn kunnen veroorzaken en waar wij dan iets mee kunnen.”

Maar ook je kaakgewricht kan soms een onverwachte oorzaak zijn van vervelende aanhoudende hoofdpijn. “Het is heel breed en daarom is het voor ons belangrijk om het geheel te checken. Hoe functioneert het lichaamsdeel, hoe beweegt het en hoe voelt het aan, kortom: hoe staat het ervoor?” Pas als duidelijk is wat er precies aan de hand is, gaat de chiropractor met je aan de slag.

Lees ook:

Een stijve nek? Zo kom je er snel vanaf

Kraken

In het begin van het chiropractisch behandelplan gaat een chiropractor tijdens een behandeling vaak actief aan de slag, zonder dat je als patiënt direct zelf veel oefeningen doet. “Wij voeren bijvoorbeeld dan chiropractische correcties uit.” Een behandeling waarbij je soms wat hoort kraken, vertelt Valk-Mulder. “Dat betekent gelukkig niet dat je botten kraken, maar dat zijn kleine gasbelletjes die ontstaan als de druk in een gewricht verandert. Wanneer je een gewricht snel beweegt, ontstaat er een drukverschil net als wanneer je een fles opendraait. Dat is dus dat geluid wat je hoort bij zo’n behandeling.”

Advies van de chiropractor

Naast het actief aanpakken van de spieren en gewrichten, heeft een chiropractor ook een adviserende rol. “Bij hoofdpijn kijken wij bijvoorbeeld met de patiënt mee of hij of zij een goed ingerichte werkplek heeft, of het zicht van de patiënt goed is en of de patiënt wel eens oefeningen doet.” Hoe de behandeling er precies uitziet, verschilt van persoon tot persoon. Omdat de klachten uiteenlopend zijn, wordt door de chiropractor voor iedereen individueel bepaald welke zorg precies nodig is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty images

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden