Gezondheidsklachten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van hoofdpijn tot slaapproblemen: aan déze gezondheidsklachten merk je dat je niet blij bent met je werk

Heb je de laatste tijd veel moeite met slapen, onverklaarbare hoofdpijn, buikpijn of veel last van eczeem? Dit soort gezondheidsklachten zouden wel eens kunnen betekenen dat je niet meer blij bent met je werk. Hoewel je af en toe best een slechte werkdag kunt hebben, kan dit op den duur negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben. We leggen je uit op welke symptomen je kunt letten.

Ben je de laatste tijd heel vergeetachtig? Misschien komt het wel door je baan.

Gezondheidsklachten als je niet blij bent met je werk

Als je slechte dag op werk langzamerhand is overgegaan in een slechte maand, dan begint er misschien wel een belletje te rinkelen dat je niet meer helemaal op je plek zit bij je huidige baan. Maar vaak laat dat inzicht wel even op zich wachten, terwijl je lichaam met bepaalde gezondheidsklachten al signalen afgeeft dat je niet meer blij bent met je werk.

1. Vergeetachtigheid

Vooral aanhoudende stress kan een boosdoener zijn, waardoor de hoeveelheid adrenaline en cortisol in je lichaam blijft stijgen. Hierdoor kun je allereerst psychische gezondheidsklachten krijgen, zoals vergeetachtigheid, een onrustig gevoel en prikkelbaarheid.

2. Slaapproblemen

Slaap je de afgelopen tijd erg onrustig? Dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat je niet meer blij bent met je baan. Volgens klinisch psycholoog Monique Reyolds van the Center for Anxiety and Behavior Change heeft negen van de tien cliënten als eerste klacht slapeloze nachten. Reynolds cliënten kunnen vaak niet goed slapen omdat hun gedachten alle kanten op gaan. Daarnaast worden ze ’s nachts vaak wakker en liggen ze te piekeren. Lopen je slapeloze nachten de spuigaten uit? Dan is het tijd voor verandering.

3. Migraine en spanningshoofdpijn

Wanneer je niet meer blij bent met je baan, kan je lichaam het werk als een soort gevarenzone gaan zien. Hierdoor span je je spieren continu aan. Dat zorgt niet alleen voor chronische spanning in je schouders en nek, maar kan ook migraine en spanningshoofdpijn veroorzaken. Daarnaast kan een gevoel van stress ook zorgen voor hoofdpijnaanvallen.

4. Slechte weerstand en darmklachten

Daarnaast kan ook je weerstand omlaag gaan als je lange tijd niet lekker op je plek zit op werk. Hierdoor ben je vatbaarder voor verkoudheid en griep. Daarnaast kun je zelfs last krijgen van darmklachten en eczeem.

Wat kun je hiertegen doen?

De makkelijkste oplossing als je gezondheidsklachten ervaart doordat je niet meer blij bent met je werk zou natuurlijk zijn om te stoppen met werken en een nieuwe baan te zoeken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer eerst om uit te vinden wat je op dit moment ongelukkig maakt binnen je baan. Zit je niet meer op je plek? Heb je geen uitdaging meer? Werk je te veel? Of is de werkdruk te hoog? Als je voor jezelf helder hebt waar het probleem ligt, ga dan het gesprek aan met je manager. Kijk of je samen een manier kan vinden om je werk weer een fijne plek te maken. Wil je toch wisselen van baan? Wees dan alert op de punten die je op dit moment ongelukkig maken in je baan, zodat je bij een nieuwe functie niet weer tegen dezelfde blokkades aanloopt.

Bron | Happy in Shape, Metro

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden