MT42 M42 gezond leven Beeld Getty Images, Shutterstock
Beeld Getty Images, Shutterstock

PREMIUM

Van (geen) koffiedrinken voordat je gaat shoppen tot het stretchen van je hamstrings

Elke week tips en informatie voor een lekker gezond leven.

MT42 M42 gezond leven Beeld

Pompoen

Er worden weer volop pompoenen geoogst. Vorig jaar haalde een Amsterdams exemplaar van 530 kilo het nieuws, maar ook kleine zitten vol ijzer, calcium, vezels en vitamine C en E.

Te water

Zwemmen is gezond voor lichaam en geest en een manier van leven. Denk maar aan buiten zwemmen, dat het hele jaar door populair is. Cultureel antropoloog Kirsten van Santen schreef een literair zwemboek. ‘Wie zwemt, bevrijdt zich van de dagelijkse beslommeringen. In die zin is zwemmen een ontsnapping en zijn zwemmers vrije geesten.’
Water pakken € 21,99 (Atlas Contact).

MT42 M42 horizontale lijn roze Beeld

Op palen

40% van de Nederlanders krijgt ooit te maken met psychische klachten, maar toch rust er een taboe op. MIND maakt zich hard voor een psychisch gezonde samenleving. Op het Last man standing-event op zaterdag 24 september kan iedereen die psychische gezondheid belangrijk vindt de uitdaging aangaan om maximaal zes uur op een paal te staan. Zelf of samen met anderen.
Aanmelden via lastmanstanding.nl

Cafeïne-kooplust

Uit experimenten in Europese warenhuizen met een coffeecorner blijkt dat cafeïne impulsinkopen in de hand werkt. Verklaring: cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en maakt het ‘beloningsstofje’ dopamine aan, wat leidt tot impul-siviteit en vermindering van je zelfbeheersing. Wie koffiedrinkt voor het winkelen, zou 50% meer uitgeven en meer niet-essentiële spullen kopen.
Het Nieuwsblad

MT42 M42 horizontale lijn roze Beeld
MT42 M42 gezond leven Beeld

Hamstring-stretch

De hamstrings, ook wel achterdijbeenspieren, vind je aan de achterkant van je bovenbeen. Met deze oefening houd je ze soepel: hiel op de grond, been vooruit, knie zo min mogelijk buigen. Breng je hand vervolgens zo ver mogelijk naar je tenen.

MT42 M42 horizontale lijn roze Beeld
MT42 M42 gezond leven Beeld

Op 24 september is het weer Nationale Burendag. Haal het contact aan, want een goede buur is het beste medicijn tegen eenzaamheid, aldus stadspsycholoog Sander van der Ham op
gezondnu.nl

MT42 M42 horizontale lijn roze Beeld
Nicole GommersGetty Images, Shutterstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden