MT30_31 M30_31 Gezond nieuws Beeld  Getty Images. Illustratie: Shutterstock.
Beeld Getty Images. Illustratie: Shutterstock.

PREMIUM

Van een pollenmasker tot de kracht van samen sporten

Elke week tips en informatie voor een lekker gezond leven.

MT30_31 M30_31 Gezond nieuws Beeld

Bloedstollend gezond

Augurken zijn lekker fris, maar zijn ze ook gezond? Ja en nee: de ingelegde minikomkommers bevatten weinig calorieën en veel vitamine K, nodig om stollingsfactoren aan te maken zodat wondjes niet door blijven bloeden. maar... Augurken liggen voordat ze worden ingemaakt een tijd in een zoutbad. Eet ze daarom met mate; zout is niet goed voor de bloeddruk.

Fascinerend systeem

Boeken over gezondheid worden niet vaak internationaal bejubeld, maar Immuun van Philipp Dettmer was in no time een wereldwijde bestseller. Het leert je alles over hoe ons zeer geavanceerde immuunsysteem je beschermt tegen virussen, bacteriën en andere bedreigingen. Ook allergieën en kanker komen aan bod.
Immuun € 24,99 (Alfabet uitgevers).

MT30_31 M30_31 horizontale lijn geel Beeld
MT30_31 M30_31 Gezond nieuws Beeld

Stoel-squat

Kom voor de stoel staan, met je armen gesterkt voor balans. Zak rustig naar beneden, maar laat je billen nét de zitting niet raken. Squatten is goed voor je kuiten en billen, je rug- en buikspieren én een oefening in evenwicht houden.

MT30_31 M30_31 horizontale lijn geel Beeld

Pollenmasker

Met ‘dank’ aan corona hebben we allemaal nog wel een doos mondmaskers in de kast. Zo’n masker dragen helpt óók tegen hooikoorts, zegt professor Hellings, kno-arts van UZ Leuven. “Er komen minder pollen op je neusslijmvlies terecht.” Liever geen masker? Hellings adviseert dagelijks de neus te spoelen met een fysiologische zout­oplossing om pollen en ontstekingsstoffen weg te spoelen.
Het Nieuwsblad

null Beeld
MT30_31 M30_31 Gezond nieuws Beeld

En daarom adviseert Desi Kocevska van het Nederlands Herseninstituut regelmaat: sta op hetzelfde (vroege) tijdstip op, ga de buitenlucht in en skip dutjes (Quest Psychologie).

null Beeld

Samen sporten

Uit promotieonderzoek van Paul van de Vijver (LUMC) blijkt dat twee derde van de 65-plussers te weinig beweegt onder meer omdat het lastig is nieuwe gewoontes aan te leren. Zijn advies: peer coaching, waarbij leeftijd­genoten elkaar motiveren. Van de Vijver is enthousiast over vitaliteitsclubs: lekker bewegen én sociaal contact. Zit er een bij jou in de buurt?
vitality-club.nl

Nicole Gommers Getty Images. Illustratie: Shutterstock.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden