Van een infectie tot slijtage: dít kunnen de oorzaken zijn van pijn in je lies (en dit kun je ertegen doen)
Van een hevige acute steek tot een langdurig zeurend gevoel dat er langzaam in is geslopen: pijn in je lies is geen pretje. Om hier sneller van af te komen, is het belangrijk om te weten wat die pijn in je liesstreek veroorzaakt. Van een (chronische) blessure tot een schimmelinfectie: we hebben een aantal veel voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.
En wat kun je het beste doen op de pijn te verzachten?
Pijn in je lies door een chronische blessure of overbelasting
Heb je al lang last van liespijn en is dit er met de tijd steeds meer ingeslopen? Dan kan het zijn dat je last hebt van een chronische liesblessure. Hierbij gaat het meestal om een overbelasting van je spieren, gewrichten, pezen en banden. Vaak treedt deze liespijn eerst op na intensieve inspanning, maar op den duur kan dit ook tijdens een inspanning ontstaan. Vaak kan pijn in je lies door een chronische blessure worden verholpen met herstellende spieroefeningen van een fysiotherapeut.
Daarnaast komt liespijn door overbelasting van de spieren aan de binnenkant van je bovenbenen ook vaak voor. Deze bovenbeenspieren, ook wel adductoren, zorgen voor het naar binnen draaien voor je bovenbenen en kun je relatief makkelijk overbelasten. Als je ze overbelast dan kun je een hevige, intense pijn in je lies ervaren. In dit geval kun je het beste zo'n 8 weken rust nemen om je spieren te laten herstellen.
Ziekte van Bechterew
Als je de ziekte van Bechterew hebt, dan heb je te maken met een gewrichtsontsteking van je wervelkolom. Hierdoor kun je last krijgen van allerlei lichamelijke gezondheidsklachten zoals een lage rugpijn, peesontstekingen, oogontstekingen, zenuwpijn en hartklachten. Die zenuwpijn kan zorgen voor een uitstralende pijn in je lies. Neem contact op met een arts voor een behandelplan.
Een liesbreuk
Heb je niet alleen last van pijn in je lies maar zie je ook een bobbel in je liesstreek? Dan zou het kunnen dat je te maken hebt met een liesbreuk. Bij een liesbreuk is er sprake van een uitstulping van het buikvlies in of bij je lies. Vaak ontstaat dit door overmatige druk op de binnenkant van je buikwand, bijvoorbeeld door buitensporig tillen, zwaar hoesten of hard persen. Daarnaast kan het ook erfelijk zijn. De pijn is in dit geval vaak mild en zeurderig, maar kan overgaan in een scherpe acute pijn bij een beknelling van de bobbel. Een liesbreuk kan door een arts met hechtingen worden gedicht.
Schimmelinfectie
Pijn in je lies kan ook ontstaan door een schimmelinfectie van je genitaliën. Vaak gaat het om de schimmelinfectie Candida. Dit kan door tampons, een spiraaltje, de pil, antibiotica of overmatige stress ontstaan. Daarnaast kan het ook zonder duidelijke reden optreden. Een schimmelinfectie is vaak goed te behandelen met medicatie. Neem daarom bij klachten direct contact op met je huisarts of gynaecoloog.
Bacteriële infectie
Je kunt ook last hebben van een bacteriële of virale infectie. Denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking, waarbij de pijn uitstraalt naar je liezen. Daarnaast kan een SOA ook de boosdoener zijn. Een bacteriële infectie kan vaak goed verholpen worden door antibiotica. Voor sommige virusinfecties zijn er virusremmers beschikbaar.
Nierstenen
Heb je vooral last van hevige pijn in je lies of liesstreek tijdens het plassen? Dat zou kunnen wijzen op nierstenen. Hierbij krijg je vaak last van een hele scherpe, stekende pijn net onder je ribben en een afwisselende pijn onder je nieren dat kan uitstralen naar je onderbuik en -rug. Neem contact op met de huisarts als je last hebt van deze klachten. De arts kan je spierverslappende pijnstillers geven waardoor je de nierstenen kunt uitplassen. In sommige gevallen moeten de nierstenen operatief worden verwijderd.
Lees ook: Nierbekkenontsteking: wat is het en hoe herken je het?
Obstipatie
Als je last hebt van obstipatieproblemen of andersoortige darmklachten, dan kan de diep liggende buikspier (psoas) hevig op je darmen drukken. Die druk kan uitstralen naar je liesstreek, waardoor er een scherpe pijn in lies ontstaat. Als je naast liespijn ook last hebt van darmklachten, dan kun je de pijn het beste verhelpen door je stoelgang aan te pakken. Bij obstipatie is het bijvoorbeeld belangrijk om vezelrijk te eten, voldoende te drinken en te bewegen.
Bekkeninstabiliteit
Ook bekkeninstabiliteit kan leiden tot hevige liespijn. Daarbij geldt: hoe instabieler je bekken, hoe heviger de pijn. Bekkeninstabiliteit en liespijn kan ontstaan door zwangerschapshormonen, vallen of een verandering van je hormonen door de overgang. Er is geen medicatie om bekkeninstabiliteit te genezen, maar een fysiotherapeut kan wel oefeningen geven om de pijn te verlichten en verdere verzwakking tegen te gaan.
Versleten heup
Als laatste kan een slechte of versleten heup ook de boosdoener zijn voor liespijn. Soms is de pijn bij slechte heupen zelfs uitsluitende voelbaar in je liesstreek. Je kunt bij heupklachten het beste contact opnemen met een fysiotherapeut, orthopeed of manueel therapeut.
Bron | Gezondr, Livit, Thuisarts
Beeld | Getty Images